Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Június 19. 18:06, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Hőség - Az országos tiszti főorvos elrendelte a hőségriadót

Hőség - Az országos tiszti főorvos elrendelte a hőségriadót

Kedden harmadfokú hőségriadóra fokozta, és péntek éjfélig meghosszabbította korábban kiadott riasztását az országos tiszti főorvos - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) kedden az MTI-vel.

Közleményükben azt írták: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a mediterrán térségből továbbra is meleg és száraz levegő érkezik a Kárpát-medencébe. Szerdán és csütörtökön az ország túlnyomó részén 27 Celsius-fok feletti középérték valószínű, ami "fokozott óvatosságot követel minden állampolgártól saját és környezete egészsége érdekében" - emelték ki.
A jelenlegi számítások szerint pénteken a hűvösebb levegő első hulláma a nyugati, északnyugati országrészt már eléri, így ott mérséklődik a nappali felmelegedés, de a középső és a keleti területeken csak a hétvégén enyhül a kánikula.
Az ÁNTSZ közleménye szerint szerda hajnalban 15-20, napközben 33-36 Celsius-fok várható. Csütörtökön a hajnali 17-22 fokról 32-37 fokig emelkedhet a hőmérséklet. Egyes területeken még péntek hajnalra is csak 23 fokig hűl le az idő, a pénteki maximum 28-34, a szombati 26-31 fok körül alakulhat.
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ mindenkit arra kér, hogy a nagy melegben tegye meg a szükséges óvintézkedéseket: fogyasszanak minél több folyadékot, délelőtt 11 és délután 3 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon, védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával, és vegyék igénybe a hűtött helyiségeket - fejtette ki az ÁNTSZ közleményében.
Az Országos Meteorológia Szolgálat, valamint az ÁNTSZ hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak. Az ÁNTSZ három figyelmeztetési fokozatot rendelhet el. A legmagasabb, harmadfokú jelzés a hőségriadó. Ennek feltétele, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon elérje a 27 fokot. Ez a kánikulahelyzet az erről szóló kormányrendelet szerint "rendkívüli időjárási helyzetnek" számít, amely rendkívüli intézkedések elrendelését is indokolja.
A meteorológiai szolgálat hőség miatt riasztást nem, csak figyelmeztetést ad ki. Utóbbi az egész napra várható napi középhőmérséklet eredményén alapul. Citromsárga, vagyis elsőfokú, ha egy megyében a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 fokot. Narancssárga, másodfokú, ha a napi középhőmérséklet tartósan 25 fok felett alakul, esetleg a 27 fokot is meghaladja. A piros, a harmadfokú figyelmeztetés kritériuma, hogy a napi középhőmérséklet tartósan 27 Celsius-fok felett legyen.
A meteorológiai szolgálat szerdára már az ország legnagyobb részére a legmagasabb fokozatú, piros figyelmeztetést adta ki, emellett a többi megyére - Vas, Zala, Somogy és Nógrád - másodfokút.
Nagyon erős lesz az UV-B sugárzás is, átlagértéke is meghaladhatja az extrém szintet jelző 8-as értéket. Ez azt jelenti, hogy a napon 15 perc alatt is le lehet égni.
Reisz András meteorológus az MTI-nek azt mondta: a hőmérséklet maximuma szerdán és csütörtökön több helyen elérheti, néhol meg is haladhatja a 35 fokot. Péntektől egy hidegfront következtében némileg mérséklődik a meleg, ekkor kevéssel 30 fok alatti hőmérsékleti maximumra számítanak. Vasárnap az ilyenkor szokásos hőmérséklet, 25-30 fok várható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során