Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Augusztus 05. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Húsipar, postaverseny, fémtörvény a Lapszemlében

Húsipar, postaverseny, fémtörvény a Lapszemlében

Óriási mértéket öltött a húsiparon belül a feketegazdaság, mindennaposak az áfabefizetést mellőző ügyletek a vágóállat- és húskereskedelemben - Magyar Hírlap-interjú. A Magyar Posta minden lejárató híresztelés elenlre készen áll a piacnyitásra, a versenyre - a Népszabadság Geszti László, vezérigazgatóval beszélgetett. Benyújtja a parlamentnek a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a fémtörvény szigorítását – tudta meg a Magyar Nemzet.

Fekete Balázs beszélt az illegális kereskedelmi eljárásokról a Magyar Hírlapnak, hangsúlyozva: a legnagyobb áruházláncok is bőszen építik a feketekereskedelmet, a vágóhidaktól egyenesen megkövetelik, hogy az áru egy részét „papírok nélkül” adják. Erről, az állattartás helyzetéről és kilátásairól beszélgettünk a Magyar Állattenyésztők Szövetségének júniusban újraválasztott elnökével.

'Az árképzési trükkök és a különböző polcpénzek a húsipari termékek esetében is gondot okoznak, azonban nem ez a fő gond. Az ágazatban hatalmas mértékeket öltött a feketekereskedelem, a vágóállat- és húskereskedelemben harminc-negyven százalékra becsülhető az illegális ügyletek aránya. Itt azonban nemcsak az áfabefizetés marad el, vannak olyan kisebb vágóhidak, amelyek egész működése feketén zajlik. Magyarán ezek a „vállalkozások” semmilyen adó- vagy járulékterhet nem vállalnak magukra.' A teljes interjú a Magyar Hírlap hétvégi számban olvasható.

***

Geszti László, a Magyar Posta vezérigazgatója szerint csapata készen áll a posták versenyére. Ezen pedig szerinte az sem változtat, hogy ellenlábasaik a legkülönfélébb híresztelésekkel próbálják lejáratni a magyar versenyzőt.

'A feladat az, hogy az elkényelmesedett állami cégből kereskedelmi vállalatot csináljunk. Ezt gyakorlatilag megvalósítottuk. A kultúraváltás folyik, és tudjuk, hogy jönni fog a konkurencia. Ennek a tudatosságnak pedig előnye is van. Máris vissza tudtuk fogni például a ráfordításokat. (...) A Posta központi és a regionális irányításában 3400 ember dolgozott az év elején. A pletykákból annyi igaz, hogy ezt a létszámot tényleg csökkentettük tíz százalékkal. De ebben nincs semmi különös, az irányításban dolgozók csapata időszakosan minden nagyvállalatnál felduzzad. Sikeres, nagy cégek gyakorlata, hogy négyévente pályáztatja meg a vezetői állásokat, és négyévenként metszi vissza a túlburjánzó szervezeti hajtásokat. Ez olyan, mint amikor a vérbő emberre rárakják a piócákat. A Posta meglépte, amit kellett, de újabb rendkívüli fogyókúrára nem készülünk.'

***

Benyújtja a parlamentnek a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a fémtörvény szigorítását – tudta meg a Magyar Nemzet meg Pócs János fideszes képviselőtől, aki korábban interpellációt is nyújtott be az ügyben. A kábellopások az utóbbi években csak a BKV-nál félmilliárd forintot is meghaladó kárt okoztak, ennek kapcsán a képviselő leszögezte: a „színesfémbiznisz” terén is rendet kell teremteni. A BRFK közölte: a Budapesten és környékén több HÉV- és a villamosvonalon az elmúlt napokban történt bűncselekmények felderítésére külön nyomozócsoport jött létre. A Magyar Nemzet úgy tudja, a büntetőeljárás ismeretlen tettes ellen, lopás megalapozott gyanújával indult, de bővülhet a bűnlajstrom, hiszen a közérdekű üzem megzavarása akár súlyos életveszélyt is okozhat. Folytatás a Magyar Nemzet hétvégi számában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: