Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2010. Szeptember 04. 07:25, szombat | Belföld
Forrás: Független Hírügynökség

Idén alacsony kamattal kaphat hitelt a diák

Idén alacsony kamattal kaphat hitelt a diák

Minden eddiginél alacsonyabb, 8 és fél százalékos kamattal juthatnak diákhitelhez a hallgatók az új tanévben. A felvehető összegek nem változtak, most is a költségtérítéses képzésben résztvevők legfeljebb havi 50 ezer, az államilag f

 
A szóvivő szerint a diákhitel népszerű és a felmérések szerint a jogosultak 19 százaléka él is a lehetőséggel. A 2001-es indulás óta pedig 290 ezer hallgató vette fel. Hozzátette: ügyfeleik 41 százaléka azt mondta, hogy a diákhitel nélkül nem tudták volna megszerezni a diplomájukat. A legtöbb 5884 igénylő a Debreceni Egyetemről, 5807 diák a Pécsi Tudományegyetemről, 5569-en pedig a Szegedi Tudományegyetemről kerülnek ki.


A diákhitelt törlesztők is a várakozásokon felül jól teljesítenek. Az elmúlt tanév végén több mint 117 ezer törlesztésre kötelezett ügyfelet tartottak nyilván, akiknek csupán 3,1 százaléka, aki tartósan nem fizet. Emellett az ügyfelek jó része él a díjtalan előtörlesztés lehetőségével. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy az előző tanév végéig várt 10,7 milliárd forint helyett 17,4 milliárd érkezett a központ számlájára - tette hozzá.


A diákhitelezés magyar modellje egyébként már a nemzetközi figyelem középpontjába került. A brit kormány is fontolgatja, a magyar modellen alapuló jövedelemarányos diákhitel rendszer bevezetését - mondta a szóvivő.


Őri András elmondta: a Diákhitel Központ a tanévkezdésre mind az 1100 érettségiztető középiskolába eljuttatta azt a diákhitelről szóló rövidfilmet, amelyet a szülőknek és az érdeklődő diákoknak szánnak, pontos képet adva a diákhitel lehetőségeiről.


A Diákhitel Központ Zrt. tulajdonosi jogai egyébként a jogi szabályozás változásának köszönhetően június 17-én a Magyar Fejlesztési Bankhoz kerültek. A vezetéssel pedig Bugár Csaba vezérigazgatót bízták meg.


Független Hírügynökség
 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.