Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2010. Február 11. 07:00, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

Idén még nem kötelező felvenniük az óvodáknak a hároméves gyermekeket

Idén még nem kötelező felvenniük az óvodáknak a hároméves gyermekeket

Egy év haladékot kaptak az óvodák arra, hogy megteremtsék a feltételeket és a helyeket a hároméves körzetes gyermekek fogadására. Az eredeti szabályozás szerint ugyanis már januártól kötelező lett volna az intézmények számára, hogy

Helyhiányra hivatkozva továbbra is elutasíthatják az óvodák az ötévesnél fiatalabbakat, 2011-től azonban már minden, helyet igénylő hároméves körzetes gyermeket fogadniuk kell az intézményeknek. Az engedmény ellenére azonban a fenntartóknak továbbra is gondoskodniuk kell a három-öt éves gyermekek napközbeni ellátásáról - mondta el a lapnak Paszkoszné Kulcsár Andrea, az Oktatási és Kulturális Minisztérium vezető főtanácsosa. Hozzátette: ezen korosztály esetében a családi napközi és a házi gyermekfelügyelet is megoldást jelenthet.

Tavaly még büntették a háromévesnél fiatalabbakat felvevő óvodákat
Egy másik módosítás szerint azonban szeptembertől a 2,5 évesekre is vonatkozik a kötelezettség - amennyiben marad hely. Tavaly még büntetéseket szabott ki az Oktatási Hivatal azok számára, akik háromévesnél fiatalabbakat is felvettek. 2008-ban azonban a háromezer főnél kisebb létszámú településeken mintegy 15 ezer óvodás közül 94-en nem lépték át a korhatárt.
10-15 ezer bölcsődei férőhely hiányzik ugyanakkor az országban, tovább nehezíti pedig a helyzetet, hogy a tízezer lélekszámnál kisebb lakossággal rendelkező településeken nem kötelező bölcsödét működtetni, az április után született gyerekek esetében pedig már csak - a három év helyett - két évig jár a gyes - írja a Népszabadság.

Nem a férőhelyek kialakítása, hanem fenntartása nehéz
A 2,5 éves gyermekek többségét azonban zavarja a nagy tömeg, a lehetőségekhez mérten pedig több törődést igényelnek annál, mint amit egy 25-30 fős létszámmal bíró óvodai csoportban dolgozó pedagógus tud nyújtani nekik - mondta el a lapnak Makár Barnabásné, a miskolci Szeder utcai óvoda vezetője. Számos intézmény azonban még a háromévesnél fiatalabbakat sem tudja felvenni, egy 2008 óta érvényben lévő szabályozás szerint pedig a hátrányos helyzetűeket sem tudja fogadni - írja a Népszabadság. Az óvoda vezetője szerit a férőhelyek kialakítása megoldható különböző források, uniós támogatások segítségével, gond van azonban azok fenntartásával.

Az óvodák eloszlása okoz gondot
Ugyan 90 százalékos kihasználtsággal működnek átlagosan a magyar óvodák, a helyek eloszlása azonban nem felel meg az igényeknek: kevés a férőhely a kis falvakban, az új lakóparkok környékén, a nagyvárosokban, azok környezetében, illetve Pest megyében is. A jelenlegi nevelési évben 9 ezer fővel nőtt a férőhelyek száma, így 363.036-ra emelkedett. Az óvodáskorú gyermekek (388.156) egy részét azonban a szülők nem szeretnék hároméves korukban óvodába adni.

(Forrás: Népszabadság)
(www.edupress.hu)


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.