Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Július 05. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: orientpress

Idősebb korban akár 100-szorosára is nőhet trombózis kialakulásának esélye

Idősebb korban akár 100-szorosára is nőhet trombózis kialakulásának esélye

A trombózis igen alattomos betegség, ami ha egyszer kialakult, akkor nagy eséllyel később is kiújulhat. Ráadásul, ahogy az ember öregszik, egyre nagyobb az esélye annak, hogy találkozni fog ezzel a problémával. Szerencsére az orvostudomány nagy hangsúlyt fektet a trombózis megismerésére, és annak kivédésére, ahogyan azt megtudhatjuk Professzor Blaskó Györgytől, a Trombózisközpont szakmai vezetőjétől és véralvadás specialistájától.

„Az orvostudomány fokozatosan alkalmazkodik ahhoz a kihíváshoz, amit az elöregedő népesség jelent. Tény, hogy az idősek gyakrabban betegszenek meg, valószínűbbek a krónikus, szellemi leépüléssel járó betegségek. Annak ellenére, hogy ismereteink a rizikófaktorokat illetően jelentősen bővültek, a trombózis ma is a leggyakoribb kivédhető halálok a kórházban kezelteknél. Sajnos éppen az életkor a rizikófaktorok közül az, ami a legkevésbé analizált tényező. 55 és 80 év között a trombózis esélye évente 1%-kal nő és végül a fiatalokénak többszáz-szorosa lesz. Ráadásul a végzetes tüdőembólia is gyakoribb az időseknél.”

Rizikófaktorok

A trombózis kialakulásának esélye sokkal nagyobb az időseknél, de nem a kor az egyetlen rizikófaktor. Fontos azt is tudni, hogy a fiatalok körében is előfordulhat ez a súlyos esemény, igaz, ritkábban – ám egyes események és betegségek növelhetik a kockázatát.

„Társult, szerzett rizikófaktorok, mint pl.: sebészeti műtétek, acut belgyógyászati betegséggel történő hospitalizálás, öregotthoni lét, trauma, neurológiai betegségek, korábbi thrombosisok, centrális véna kanül, végül főleg a daganatok,. De gondot jelenthetnek a korábbi esetleges stroke-ok, a testsúlynövekedés és a krónikus gyulladásos megbetegedések is.”- mondja Professzor Blaskó György.

A trombózis után

A trombózissal együtt élni nem egyszerű feladat. Sajnos, a mai napig sokan érzik úgy, hogy ha egyszer már túléltek egy ilyen eseményt, akkor már a kezükben tartják az irányítást, és nincs szükségük a folyamatos kontrollra, az orvos segítségére.

„A vénás thromboembolia nem jóindulatú megbetegedés! Populációs vizsgálatok mutatták, hogy a 30 napon belüli mélyvénás trombózis következtében történt halálozás 5%, a tüdőembólia esetében sajnos már 33%. A tüdőembóliás betegek 25%-a ráadásul hirtelen halállal végzi. A túlélő betegek 30-50%-ánál 10 éven belül kifejlődik a postthrombotikus szindróma, vagyis sokkal nagyobb valószínűséggel újul ki a probléma. A legveszélyeztetettebbek az ismerten magas rizikójú, több thrombosist túlélt betegek és azok, akiknél az első esemény rögtön a tüdőembólia( a tüdőt érintő érelzáródás) volt”. Ez utóbbi esetekben nem annyira a végtagok vénáinak trombózisa, mind inkább a végbél-, méh-, stb. körüli vénák trombózisa áll a háttérben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során