Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Február 28. 16:44, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Ifjúsági foglalkoztatási garanciarendszerről állapodtak meg az uniós tagállamok

Ifjúsági foglalkoztatási garanciarendszerről állapodtak meg az uniós tagállamok

Ifjúsági foglalkoztatási, illetve képzési garanciarendszer kialakításában állapodtak meg csütörtökön Brüsszelben az uniós tagországok illetékes tárcavezetői.

Az Európai Bizottság által szűk két hónappal ezelőtt előterjesztett indítvány értelmében, amire most rábólintottak a kormányok képviselői, a 25 évnél fiatalabb uniós polgárokat hozzásegítenék ahhoz, hogy a tanulmányok befejezése, illetve a munkanélkülivé válás után legkésőbb négy hónappal megfelelő munkát, illetve továbbképzési lehetőséget kapjanak, vagy legalább szakmai gyakorlatot folytathassanak.
A tervezett uniós intézkedés ihletője a korábban Ausztriában, illetve Finnországban bevezetett ifjúsági garanciarendszer volt. Sok EU-országban kirívóan magas a munkanélküliségi ráta a fiatalok körében. A 27 tagállam átlagában tavaly 23 százalékos volt a 25 évnél fiatalabbak munkanélküliségi aránya. A válság által súlyosabban érintett országok némelyikében még inkább drámai a helyzet: Görögországban és Spanyolországban például nagyjából minden második fiatal munkanélküli.
Az ifjúsági garanciarendszer bevezetése nem lesz ugyan a tagállamok jogi kötelezettsége, ám a nemzeti költségvetések évente esedékes kidolgozásakor az uniós intézmények úgynevezett országspecifikus ajánlásokat tesznek majd, amelyek elfogadtatására az új uniós jogrendszerben immár pénzügyi ösztönző eszközök is Brüsszel rendelkezésére állnak.
"Az ifjúsági garanciával a fiatalok valódi esélyt kapnak arra, hogy jobb jövő elé nézhessenek" - üdvözölte a munkaügyi miniszterek csütörtöki megerősítő állásfoglalását José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.
Andor László, a foglalkoztatási, szociálpolitikai és társadalmi befogadási kérdésekben illetékes magyar EU-biztos arra hívta fel a figyelmet, hogy az uniós pénzalapok ugyan segítséget nyújtanak a fiatalok munkanélküliségének visszaszorításához, ám maguknak a tagállamoknak is mielőbb erőfeszítéseket kell tenniük.
Göncz Kinga közleményben hangsúlyozta, hogy az európai és a magyar szocialisták csaknem másfél évig kampányoltak az ifjúsági garanciarendszer európai szintű megvalósítása érdekében. Az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője biztató kezdetnek minősítette, hogy a középtávú uniós keretköltségvetésben 6 milliárd eurót szánnak erre a célra, de megjegyezte: szeretnék, ha az összeg 10 milliárdra emelkedne, hogy minden fiatal részesülhessen belőle.

Címkék: Európai Unió

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).