Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Október 20. 13:23, kedd | Helyi
Forrás: gyor.hu

Ifjúsági íróink szobrai a Batthyány parkban

Ifjúsági íróink szobrai a Batthyány parkban

Elkészült a Batthyány téri szoborpark, ahol Gárdonyi Géza mellszobra mellé került Móra Ferenc és Fekete István alakja is…

Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester elmondta, hogy a helyszín adta magát, hiszen a sokak által látogatott Batthyány parkban található Gárdonyi Géza szobra, amit ráadásul az önkormányzat a közelmúltban felújíttatott. „A szobor körüli terület alkalmasnak bizonyult arra, hogy újabb köztéri alkotásokat helyezzünk el, és úgy gondoltuk, neves ifjúsági íróink emléke méltó arra, hogy a már meglévő Gárdonyi szoborral együtt gazdagítsák belvárosunkat” – mondta az alpolgármester. Fekete István a magyar irodalom egyik legolvasottabb alkotója, de a magyar mellett további tíz nyelven jelentek meg művei szerte a világban.

Olyan, generációk óta kedvelt történetek írója, mint A koppányi aga testamentuma, a Csí, a Kele, a Tüskevár, a Bogáncs, vagy épp a Vuk.” Móra Ferenc írói tevékenységének olyan műveket köszönhetünk, mint a Rab ember fiai, a Kincskereső kisködmön, vagy épp az Aranyszőrű bárány. „Nagy megtiszteltetés a számomra, hogy az alkotó közvetlen leszármazottai is üdvözölték, hogy Győr városa ilyen formában is emléket állít Móra Ferencnek, és elfogadták a meghívásunkat. Az író szobrának leleplezésében Vészits Andrea, Móra dédunokája is segédkezett”

A terület önkormányzati képviselőjeként hozzátette, a park nem véletlenül népszerű minden generáció számára, hiszen a legkisebbektől az idősekig mindenki számára lehetőséget nyújt a pihenésre, a kikapcsolódásra, a játékra és a sportolásra egyaránt. A felújított sétányok, a pihenőpadok, a kültéri sporteszközök, a játszótér és a KRESZ-park mellett a liget az emlékezés helye is, elég ha csak a Batthyány-emlékműre gondolunk, amely olyan városi ünnepségek színtere, mint az október 6-i megemlékezés. A park most újabb jelentős értékekkel bővült, amelyek Rieger Tibor szobrászművész keze munkáját dicsérik. Az alkotó Fekete Istvánt a természetszerető, életvidám néplelket, míg Móra Ferencet, mint a szociálisan mélyen érzékeny írót és egyben kiváló tudóst jelenítette meg.

„Ami egy szoborban igazán érték, azt szavakkal elmondani nem lehet, hiszen, ha meg lehetne fogalmazni, felesleges lenne az alkotást létrehozni.” – fogalmazott Rieger Tibor, aki kiemelte, minden ember feladata, hogy a gonosz ellen küzdjön, és a két író ezt a legjobb helyen tette, a gyermeki lelkekben.

A Batthyány tér legújabb látványosságát csütörtökön avatták fel és koszorúzták meg ifjúsági íróink mellszobrait, ahol a Fekete és a Móra iskola diákjai adtak műsort névadójuk tiszteletére.

Címkék: Batthyány tér, szobor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 09:11, hétfő | Helyi

Pannonhalmi polgármester: Szerintem nincs kapcsolat a két szoborrongálás között

Az utóbbi időben egymást érik a szoborrongálások a környéken. Közös metszet: Radnóti.

2024. Május 06. 08:16, hétfő | Helyi

Meghosszabbították a Virágos Magyarország verseny jelentkezési határidejét

Meghosszabbították a Virágos Magyarország verseny jelentkezési határidejét: a helyi közösségek május 20-ig pályázhatnak.

2024. Május 06. 07:14, hétfő | Helyi

Szén-monoxidot lélegzett be egy lakó a győri Eőrsy Péter utcában

Bejelzett a szén-monoxid-érzékelő április 27-én délelőtt egy társasház harmadik emeleti lakásában a győri Eőrsy Péter utcában.

2024. Május 05. 09:14, vasárnap | Helyi

Figyelem! Könyvpályázat pályakezdő költőknek

A VII. kerület, Erzsébet Város Önkormányzata által kiírt pályázatra olyan magyar nyelven alkotó költők jelentkezését várják, akik még nem rendelkeznek kötettel.