Városlista
2019. október 22, kedd - Előd

Hírek

2010. Január 10. 06:37, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

Igazságtalan a cafeteriarendszer?

Igazságtalan a cafeteriarendszer?

Miközben a gazdasági minisztériumnál egy dolgozó idén akár 850 ezer forint béren kívüli juttatást is kaphat, az önkormányzati intézmények köztisztviselői legfeljebb a törvény által előírt minimumjuttatásokra számíthatnak. A közal

A Magyar Nemzet számításai szerint egy minisztériumi köztisztviselő átlagosan 638 ezer forint értékű béren kívüli juttatást kap idén. A listavezető a gazdasági tárca, ahol a cafeteriakeret 850 ezer forint.

A győri Révai Miklós Gimnázium dolgozói 75-80 ezer forint értékű béren kívüli juttatást kaptak tavaly. A város idei költségvetésének tervezete még nincs kész, de az már látszik, hogy az oktatási normatívák csökkentése 800 millió forint bevételkiesést okoz. Az önkormányzatnak 15 százalékkal kell emelnie a kiegészítő hozzájárulást ahhoz, hogy az iskolák annyi pénzből gazdálkodhassanak, mint 2009-ben.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat köztisztviselői a törvényben előírt minimális cateriakeretet kapják meg, amelynek éves összege 193.250 forint. Szakács Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat, fideszes elnöke úgy fogalmazott: „Bajnai Gordon miniszterelnök novemberben sírós szemmel állt ki az ország elé, és mondta, hogy olyan nehéz helyzetben van a magyar költségvetés, hogy most mindenkinek tudomásul kell venni, hogy megszorítások lesznek, meghúzzuk a nadrágszíjat, együtt nevetünk, együtt sírunk, most éppen együtt sírunk. Ugyanakkor azt tapasztalom, hogy a minisztériumi köztisztviselőknél 6-7-800 ezer forintos cafetériát is kifizetnek. Én ezt igazságtalannak tartom".

Pécs idei költségvetése sincs még kész, de több százezer forintnyi természetbeni juttatásra a baranyai megyeszékhelyen sem számíthatnak a köztisztviselők. Papp Judit, Pécs főjegyzője elmondta: a pécsi köztisztviselők étkezési utalványban, egészség- illetve önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulásban részesültek eddig.

A pécsi önkormányzati cégek közül egyelőre csak a szemétszállítást végző társaság döntött a cafeteriáról. Fedezetül a járulékcsökkentés szolgál.

„Cégünk kizárólag azokat a cafeteriaelemeket tudja a 2010-es évben biztosítani a munkatársai számára, amelyeket nem súlyt extramagas közteher" - közölte Lóczi Szidónia, a Biokom Kft. pr-munkatársa. Hozzátette: ebbe a csoportba tartozott korábban az ajándékutalvány, melyet sajnos ebben az évben már nem tud biztosítani a cég a munkavállalói számára. Jó hír viszont, hogy tudja biztosítani a kedvezményes kategóriába tartozó cafeteriaelemeket, mint például a meleg étkezési utalvány, az üdülési csekkek, az önkéntes nyugdíjpénztári támogatás, az egészségpénztári támogatás, a beiskolázási támogatás.

Az ajándékutalvány mellett a hidegétkezési- és a kultúrautalványt is a magasabb, 98 százalékos közteherrel sújtotta a parlament. Ez a három, korábban népszerű természetbeni juttatás 2010-től várhatóan ki is kopik.


Ezek érdekelhetnek még

2019. Október 22. 18:08, kedd | Belföld

Az őszi szünetben is biztosított az ingyenes gyermekétkeztetés

A őszi szünetben - ahogyan az összes iskolai szünetben - is biztosítja a kormány az ingyenes gyermekétkeztetést a rászoruló diákoknak - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden az MTI-vel.

2019. Október 22. 17:07, kedd | Belföld

Hamarosan érkezik a nyugdíjprémium és a nyugdíjkiegészítés

Novemberben érkezik a minden eddiginél magasabb összegű nyugdíjprémium és az egyszeri nyugdíjkiegészítés, egy átlag nyugdíjas novemberben összesen 30 ezer forinttal kaphat többet, mint az előző hónapokban

2019. Október 22. 13:04, kedd | Belföld

Visszaélés miatt újra kell szavazni Kisberényben

Az önkormányzati választások előtti hetekben csaknem megduplázódott a helyi lakcímmel rendelkező, választásra jogosultak száma a Somogy megyei Kisberényben,

2019. Október 22. 11:01, kedd | Belföld

Menetrend szerinti busz sofőrjével szállíttatta a kokaint egy zalai férfi

Kábítószer-kereskedelem bűntettének megalapozott gyanúja miatt letartóztattak egy zalai férfit, aki a Budapest és Zalaegerszeg között közlekedő menetrend szerinti buszjárat sofőrjével szállíttatta ismerősének a kokaint