Városlista
2019. július 18, csütörtök - Frigyes

Hírek

2010. Január 10. 06:37, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

Igazságtalan a cafeteriarendszer?

Igazságtalan a cafeteriarendszer?

Miközben a gazdasági minisztériumnál egy dolgozó idén akár 850 ezer forint béren kívüli juttatást is kaphat, az önkormányzati intézmények köztisztviselői legfeljebb a törvény által előírt minimumjuttatásokra számíthatnak. A közal

A Magyar Nemzet számításai szerint egy minisztériumi köztisztviselő átlagosan 638 ezer forint értékű béren kívüli juttatást kap idén. A listavezető a gazdasági tárca, ahol a cafeteriakeret 850 ezer forint.

A győri Révai Miklós Gimnázium dolgozói 75-80 ezer forint értékű béren kívüli juttatást kaptak tavaly. A város idei költségvetésének tervezete még nincs kész, de az már látszik, hogy az oktatási normatívák csökkentése 800 millió forint bevételkiesést okoz. Az önkormányzatnak 15 százalékkal kell emelnie a kiegészítő hozzájárulást ahhoz, hogy az iskolák annyi pénzből gazdálkodhassanak, mint 2009-ben.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat köztisztviselői a törvényben előírt minimális cateriakeretet kapják meg, amelynek éves összege 193.250 forint. Szakács Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat, fideszes elnöke úgy fogalmazott: „Bajnai Gordon miniszterelnök novemberben sírós szemmel állt ki az ország elé, és mondta, hogy olyan nehéz helyzetben van a magyar költségvetés, hogy most mindenkinek tudomásul kell venni, hogy megszorítások lesznek, meghúzzuk a nadrágszíjat, együtt nevetünk, együtt sírunk, most éppen együtt sírunk. Ugyanakkor azt tapasztalom, hogy a minisztériumi köztisztviselőknél 6-7-800 ezer forintos cafetériát is kifizetnek. Én ezt igazságtalannak tartom".

Pécs idei költségvetése sincs még kész, de több százezer forintnyi természetbeni juttatásra a baranyai megyeszékhelyen sem számíthatnak a köztisztviselők. Papp Judit, Pécs főjegyzője elmondta: a pécsi köztisztviselők étkezési utalványban, egészség- illetve önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulásban részesültek eddig.

A pécsi önkormányzati cégek közül egyelőre csak a szemétszállítást végző társaság döntött a cafeteriáról. Fedezetül a járulékcsökkentés szolgál.

„Cégünk kizárólag azokat a cafeteriaelemeket tudja a 2010-es évben biztosítani a munkatársai számára, amelyeket nem súlyt extramagas közteher" - közölte Lóczi Szidónia, a Biokom Kft. pr-munkatársa. Hozzátette: ebbe a csoportba tartozott korábban az ajándékutalvány, melyet sajnos ebben az évben már nem tud biztosítani a cég a munkavállalói számára. Jó hír viszont, hogy tudja biztosítani a kedvezményes kategóriába tartozó cafeteriaelemeket, mint például a meleg étkezési utalvány, az üdülési csekkek, az önkéntes nyugdíjpénztári támogatás, az egészségpénztári támogatás, a beiskolázási támogatás.

Az ajándékutalvány mellett a hidegétkezési- és a kultúrautalványt is a magasabb, 98 százalékos közteherrel sújtotta a parlament. Ez a három, korábban népszerű természetbeni juttatás 2010-től várhatóan ki is kopik.


Ezek érdekelhetnek még

2019. Július 18. 12:18, csütörtök | Belföld

Megvásárolja a Vodafone az UPC-t

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is.

2019. Július 18. 11:45, csütörtök | Belföld

Meghívást kapott A létezés eufóriája, az auschwitz-i túlélő főszereplésével a Locarnói Filmfesztiválra

Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje is meghívást kapott az augusztus 9-én kezdődő Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválra; a Tünet Együttes munkáját nyomon követő film a mustra Kritikusok Hete programjában lesz előszö

2019. Július 18. 11:34, csütörtök | Belföld

Vadonatúj utastájékoztatót vezet be a MÁV

Hamarosan megjelennek az online adatokon alapuló utastájékoztatók, így a fővárosi Futárhoz hasonló rendszerben percre pontosan tájékozódhatnak majd az utasok a vonatok indulásáról és érkezéséről.

2019. Július 18. 10:28, csütörtök | Belföld

Minőségi hibákat talált a Nébih a debreceniben

Debreceni húskészítményeket vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Szupermenta programban. Élelmiszerbiztonsági szempontból a 20 különböző termék mindegyike megfelelt, ám minőségi és jelölési hibák miatt 18