Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2024. Április 16. 08:13, kedd | Helyi

Így vásárolj a Temun biztonságosan – szakértő ad tanácsot, hogyan védd meg a pénzed

Így vásárolj a Temun biztonságosan – szakértő ad tanácsot, hogyan védd meg a pénzed

Mit kell tennünk, hogy az olcsó kínai termékek rendelésekor biztonságban legyenek a bankkártya adataink, és ne tudják illetéktelenek leemelni a számlánkról a pénzünket?

Hogyan védhetjük meg a megtakarításunk? Lengyel Dávid, egy országos információs technológia vállalat műszaki igazgatója, adatvédelmi szakember a Győri Hírek olvasóinak adott tanácsokat.

Agresszív marketingpolitikájának eredményeként senkinek nem kell bemutatni az új „kínai rendelős oldalt”, a Temut. Az utóbbi években tanúi lehettünk hasonló oldalak tündöklésének és bukásának, ám úgy néz ki, az új webshop népszerűsége magasan veri még a Sheint, a Wisht vagy az Aliexpresst.

Az se baj, ha silány a minőség, csak olcsó legyen
Hogy mi áll a siker mögött, egyértelmű. Hihetetlenül olcsón kínálnak mindent és bármit. Elektromos mini fokhagymazúzó, levélalakú szappantartó, élelmiszeresernyő rovarok ellen, sötétben világító dekorációs kavics… a sort a végtelenségig lehetne folytatni. Sokszor a vevőhöz silány minőségű termék érkezik, ám mindez mit sem számít, hiszen az alacsony ár és az ingyenes visszaküldés kárpótol mindenért.

Ráléptek a GVH tyúkszemére
A Temu nemcsak a fogyasztók, hanem a Gazdasági Versenyhivatal látóterébe is bekerült a közelmúltban, a GVH eljárást indított az online piactér európai működtetőjével, a Whaleco Technology Limiteddel szemben.

A vád ellenük egyebek mellett az, hogy úgy tüntetik fel az árakat és akciókat, hogy azokkal megtévesztik a fogyasztót. Továbbá az egész vásárlási folyamat alatt sürgető üzenetekkel nyomasztanak, mint például: "már csak 4 maradt", "majdnem elfogyott", "megvásárolva 1 perccel ezelőtt" "Siessen! Több, mint x személy helyezte a kosarába ezt terméket", "Keresett! x eladva az utolsó 24 órában", "A közelmúltban x-en értékelték 5 csillaggal".

Adathalászat a testvérvállalátnál
Ha mindez nem volna elég, a Temut az adathalászat vádja is éri, igaz, ezt minden létező platformon igyekeznek cáfolni a vállalat vezetői. Ugyanakkor árnyalja a képet, hogy egy, az anyavállalathoz tartozó cégről viszont kiderült, valóban adathalász. Ilyen előzmények után jogosan adódik a kérdés: kell-e féltenie a magyar felhasználóknak a banki adataikat?

Józan ésszel és megfontoltan
– Jellemzően azokkal az adatokkal képesek interneten visszaélni, amit a felhasználó saját maga szolgáltat magáról – hívta fel a figyelmet Lengyel Dávid, adatvédelemmel foglalkozó szakember – Az adataink felhasználásába akkor egyezünk bele, mikor elfogadjuk regisztrációkor a felhasználási feltételeket, illetve az általános szerződési feltételek módosulásának frissítésekor. Úgy gondolom, ezeket senki, vagy legfeljebb a felhasználók nagyon kis százaléka olvassa el és méri fel a kockázatokat.

Az ismertség garancia lehet
A szakember azt tanácsolja, fizetéskor érdemes az ismertebb és nagyobb biztonságot nyújtó pénzküldő rendszereket választani. Véleménye szerint a Paypal, az Apple Pay vagy a Google Wallet megfelelő biztonsági intézkedéseket alkalmaz a felhasználók adatainak védelme érdekében.

Hozzátette, nincsenek száz százalékos védelmet nyújtó rendszerek, de ha a felhasználó óvatos és megfogadja a fentieket, nagy lépést tett az adatai és pénze védelmében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 09:16, hétfő | Helyi

Drónt kaptak a kisbéri rendőrök

Olyan helyekre is el tudnak általa jutni, ahová gyalog vagy autóval nem.

2024. Április 29. 08:13, hétfő | Helyi

Rózsa és Ibolya a Vaskakasban

Szerethet-e egy tündérlány egy emberfiút? Legyőzheti-e a szerelem az évszázados viszályt? Kitarthat-e egymás mellett két fiatal, ha az egész világ ellenük fordul?

2024. Április 29. 07:13, hétfő | Helyi

Drákói szigor jön az építkezéseknél

Szigorú szabályok írják elő októbertől, hogy mi épülhet Magyarországon.

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Fontos változás jön az otthonfelújítási programban

Megváltozik az otthonfelújítási program egyik fontos kritériuma.