Városlista
2024. május 24, péntek - Eszter

Hírek

2024. Április 16. 08:13, kedd | Helyi

Így vásárolj a Temun biztonságosan – szakértő ad tanácsot, hogyan védd meg a pénzed

Így vásárolj a Temun biztonságosan – szakértő ad tanácsot, hogyan védd meg a pénzed

Mit kell tennünk, hogy az olcsó kínai termékek rendelésekor biztonságban legyenek a bankkártya adataink, és ne tudják illetéktelenek leemelni a számlánkról a pénzünket?

Hogyan védhetjük meg a megtakarításunk? Lengyel Dávid, egy országos információs technológia vállalat műszaki igazgatója, adatvédelmi szakember a Győri Hírek olvasóinak adott tanácsokat.

Agresszív marketingpolitikájának eredményeként senkinek nem kell bemutatni az új „kínai rendelős oldalt”, a Temut. Az utóbbi években tanúi lehettünk hasonló oldalak tündöklésének és bukásának, ám úgy néz ki, az új webshop népszerűsége magasan veri még a Sheint, a Wisht vagy az Aliexpresst.

Az se baj, ha silány a minőség, csak olcsó legyen
Hogy mi áll a siker mögött, egyértelmű. Hihetetlenül olcsón kínálnak mindent és bármit. Elektromos mini fokhagymazúzó, levélalakú szappantartó, élelmiszeresernyő rovarok ellen, sötétben világító dekorációs kavics… a sort a végtelenségig lehetne folytatni. Sokszor a vevőhöz silány minőségű termék érkezik, ám mindez mit sem számít, hiszen az alacsony ár és az ingyenes visszaküldés kárpótol mindenért.

Ráléptek a GVH tyúkszemére
A Temu nemcsak a fogyasztók, hanem a Gazdasági Versenyhivatal látóterébe is bekerült a közelmúltban, a GVH eljárást indított az online piactér európai működtetőjével, a Whaleco Technology Limiteddel szemben.

A vád ellenük egyebek mellett az, hogy úgy tüntetik fel az árakat és akciókat, hogy azokkal megtévesztik a fogyasztót. Továbbá az egész vásárlási folyamat alatt sürgető üzenetekkel nyomasztanak, mint például: "már csak 4 maradt", "majdnem elfogyott", "megvásárolva 1 perccel ezelőtt" "Siessen! Több, mint x személy helyezte a kosarába ezt terméket", "Keresett! x eladva az utolsó 24 órában", "A közelmúltban x-en értékelték 5 csillaggal".

Adathalászat a testvérvállalátnál
Ha mindez nem volna elég, a Temut az adathalászat vádja is éri, igaz, ezt minden létező platformon igyekeznek cáfolni a vállalat vezetői. Ugyanakkor árnyalja a képet, hogy egy, az anyavállalathoz tartozó cégről viszont kiderült, valóban adathalász. Ilyen előzmények után jogosan adódik a kérdés: kell-e féltenie a magyar felhasználóknak a banki adataikat?

Józan ésszel és megfontoltan
– Jellemzően azokkal az adatokkal képesek interneten visszaélni, amit a felhasználó saját maga szolgáltat magáról – hívta fel a figyelmet Lengyel Dávid, adatvédelemmel foglalkozó szakember – Az adataink felhasználásába akkor egyezünk bele, mikor elfogadjuk regisztrációkor a felhasználási feltételeket, illetve az általános szerződési feltételek módosulásának frissítésekor. Úgy gondolom, ezeket senki, vagy legfeljebb a felhasználók nagyon kis százaléka olvassa el és méri fel a kockázatokat.

Az ismertség garancia lehet
A szakember azt tanácsolja, fizetéskor érdemes az ismertebb és nagyobb biztonságot nyújtó pénzküldő rendszereket választani. Véleménye szerint a Paypal, az Apple Pay vagy a Google Wallet megfelelő biztonsági intézkedéseket alkalmaz a felhasználók adatainak védelme érdekében.

Hozzátette, nincsenek száz százalékos védelmet nyújtó rendszerek, de ha a felhasználó óvatos és megfogadja a fentieket, nagy lépést tett az adatai és pénze védelmében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 24. 09:12, péntek | Helyi

Már népbetegség az elhízás: Győrben és Sopronban is Botra fel! túra

A korábbi évek sikereit követve 2024-ben hatodik alkalommal startol el a Botra fel! a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége kezdeményezése, melyhez idén a Magyar Diabetes Társaság is csatlakozik.

2024. Május 24. 08:15, péntek | Helyi

Lelki emlékmű a pannonhalmi bazilika

Nyolcszáz éves jubileumát ünnepli idén a Pannonhalmi Főapátság bazilikája.

2024. Május 24. 07:12, péntek | Helyi

Viharkárok: hét platánfa is kidőlt Győrben

A viharos időjárás miatt kedden Győr-Moson-Sopron vármegyében tizenkét alkalommal kellett beavatkozniuk a hivatásos tűzoltóknak, főként Győrben és a környező településeken.

2024. Május 23. 09:13, csütörtök | Helyi

Pintér-Péntek maradt az iparkamara elnöke

Tisztújító küldöttgyűlést tartott a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara május 8-án.