Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Február 10. 09:02, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Illegális állatgyógyszer-árust buktattak le Pest megyében

Illegális állatgyógyszer-árust buktattak le Pest megyében

Magyarországon nem engedélyezett állatgyógyászati készítményeket kínált eladásra az interneten egy magánszemély

- állapította meg a próbavásárlást követően a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih); az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van - közölte a hivatal szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a Pest megyei Táborfalván egy magánszemély online hirdetésére reagálva végeztek próbavásárlást mintegy 185 ezer forint értékben a szakemberek, akik mind a "vásárolt", mind a próbavásárlást követő hatósági ellenőrzésen talált termékeket hatósági zár alá vették.

Közölték, a próbavásárlásnál átadott állatgyógyászati termékek magyarországi forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkeztek. Jelölésük sem felelt meg a hatályos jogszabályi előírásoknak, magyar nyelvű címkéjük és használati utasításuk nem volt, továbbá azok eredetét sem tudta hitelt érdemlően igazolni a hirdető.

A Nébih ellenőrei az érintett állatgyógyászati készítményeket azonnali hatállyal kivonták a forgalomból és elrendelték azok forgalomba hozatalának és felhasználásának tilalmát.

Arra is rámutattak, hogy a hirdető sem a készítmények forgalmazásához szükséges engedélyekkel, sem az előírt végzettséggel nem rendelkezett, és felhívták a figyelmet arra, hogy vényköteles állatgyógyászati készítményeket csak a jogszabályban előírtak szerint engedély birtokában, megfelelő végzettséggel, naprakész nyilvántartások mellett és kizárólag üzletben lehet forgalmazni.

Kiemelték, az illegális, illetve ismeretlen forrásból származó, valamint a megfelelő szakértelem hiányában alkalmazott készítmények komoly kockázatot jelentenek. Ilyen készítmények felhasználása károsíthatja az állatok egészségét, esetlegesen az élelmiszerláncba kerülve a fogyasztók egészségére is veszély jelenthet.

A hatóság kéri az állattartókat, hogy amennyiben illegális forgalmazást észlelnek, jelezzék a Nébih Zöldszámán (06-80/263-244) vagy a zoldszam@nebih.gov.hu e-mail címen - olvasható a Nébih közleményében.

Címkék: gyógyszer, illegális

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.