Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2016. Január 17. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Illegális bevándorlás - a külső határok védelme nélkül nem kezelhető a migráció

Illegális bevándorlás - a külső határok védelme nélkül nem kezelhető a migráció

A tavaly bevezetett sikeres magyar határrendészeti intézkedések bebizonyították, hogy az európai határok védelme nélkül nem lehet sikeres migrációs politikát folytatni

- jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szombati budapesti sajtótájékoztatóján. Bakondi György ismét megerősítette, hogy a kormány 2016-ban az illegális migráció folytatódásával számol, ezért továbbra is mindent megtesz az ország védelméért.

A főtanácsadó szerint az Európai Unió sikertelen próbálkozásokat tett a migrációs probléma rendezésére, a Törökországgal kötött megállapodás sem hozott eredményt. A betelepítési kvóták szintén nem jelenthetnek megoldást, mivel ellentétesek az uniós joggal és nagy a biztonsági kockázatuk, ami akár az unió jövőjét és a nemzetállamokat is veszélyezteti - fejtette ki.
A migrációs áradatot elsősorban a bolgár és macedón határon kell feltartóztatni - tette hozzá.

Bakondi György emlékeztetett: tavaly Európába több mint 1,5 millió migráns érkezett, számuk megegyezik Észtország lakosságával. A magyar helyzetről szólva elmondta, 2010-ben alig több mint háromezer illegális határsértő érkezett Magyarországra, de 2014-ben ez a szám már 44 ezer, 2015-ben pedig 391 ezer fölé emelkedett. Szólt arról is, hogy tavaly 177 ezren adtak be menekültügyi kérelmet a határzár létrehozásáig, közülük 152 ezren az eljárás alatt elhagyták az országot, 3 ezer kérelmet elutasítottak, 2600 embert pedig kiutasítottak. Magyarország menekültként 146 kérelmezőt ismert el, 356-an pedig oltalmazotti státust kaptak.

A műszaki határzár létesítése, szeptember közepe után tavaly 748, idén pedig 104 illegális határsértőt állítottak elő - közölte a főtanácsadó, hozzátéve, ezekből a számokból is látszik, hogy a menekültválságot nem lehet a határvédelem megerősítése nélkül kezelni.

Bakondi György kérdésre válaszolva közölte, hogy a kiskunhalasi menekülttáborban pénteken kirobbant verekedés után 180 rendőr kivezénylésével tudták helyreállítani a rendet.

A kiskunhalasi befogadóközpontban három menekültügyi őrizetes férfi az internethasználat miatt vitatkozott össze, majd dulakodott pénteken, a fegyveres biztonsági őrség a rendőrökkel közösen szétválasztotta a verekedőket. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint az őrizetesek összeverődött 20-25 tagú csoportja kövekkel dobálta meg az a rendőröket, akik közül ketten meg is sérültek.

Bakondi György a sajtótájékoztatón egy másik kérdésre válaszolva azt mondta: még nem készült pontos összesítés a migrációs válság kezelésének kiadásairól, megjegyezte ugyanakkor, hogy míg a kormány tavaly kétszer 30 milliárd forint átcsoportosítását javasolta erre a célra, idén várhatóan nem kell hasonló mértékű költségekkel számolni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.