Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Augusztus 18. 07:12, kedd | Belföld
Forrás: Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:

Illegális bevándorlás - a migránsok szervezetten érkeznek a térségbe

Illegális bevándorlás - a migránsok szervezetten érkeznek a térségbe

Szervezetten, meghatározott útiterv szerint érkeznek a migránsok a Balkánt és Magyarországot is magában foglaló térségbe - mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter a szabadkai Pannon RTV Szubjektív című műsorában.

A politikus úgy fogalmazott: "azt gondoljuk, mi magyarok, hogy itt szervezett dologról van szó, ami professzionálisan működik". Hozzátette, hogy ma Európának nincs egységes válasza a menekültügy kezelésére.

A műsorban - amelyet szombaton, a miniszter Szent István-napi ünnepi látogatása alkalmával rögzítettek - Trócsányi László kiemelte: Magyarország szeretné megállítani a napi 1500-1600 illegális határátlépőt.

"Jelenleg nem találunk jobb megoldást, mint azt, hogy a kerítést építsük" - szögezte le. Hozzátette, hogy a magyar közvélemény döntő többsége pozitívan fogadja a határzár építését, és úgy gondolja, hogy a határt az arra kijelölt helyeken kell átlépni.

A határzárral Trócsányi László magyarázata szerint részben azt a célt szeretnék elérni, hogy a menekülők ne a Magyarországot is érintő útvonalat válasszák.

"Jelenleg ez egy bejáratott útvonalnak tűnik a migránsok szempontjából. Mi úgy gondoljuk, hogy abban a pillanatban, amikor a kerítés megépül, más útvonalat fognak választani. Ez nem azt jelenti, hogy meg fogjuk tudni őket állítani, de szeretnénk, ha ezt a térséget elkerülnék, és ne itt történjen a népvándorlás" - mondta.

Az igazságügyi miniszter magyarázata szerint a hidegháború idején elfogadott egyezmények - amelyek eredetileg a kommunista országokból kimenekülőkre vonatkoztak - "nem képesek kezelni a mai exodusokat, amikor milliós létszám hagy el egy kontinenst".

Az illegális migráció kérdésén túl Trócsányi László kitért a vajdasági magyar kisebbség helyzetére is. Szerinte Szerbia európai uniós csatlakozása lehetőséget jelent a magyar közösség számára.

"Az EU-nak csak az lehet tagja, aki a kisebbségi jogokat respektálja" - fogalmazott. Hozzátette, hogy az uniós tagságra pályázó nyugat-balkáni országnak még az idén el kell készítenie egy kisebbségi akciótervet, és ezt a magyar kormány véleményezni fogja. Emellett a szerb és a magyar igazságügyi tárca között folyamatos az egyeztetés, Budapest segít Belgrádnak a csatlakozási folyamatban.

Címkék: bevándorlás, migráns

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során