Városlista
2020. október 21, szerda - Orsolya

Hírek

2015. November 06. 07:31, péntek | Külföld
Forrás: Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:

Illegális bevándorlás - Cseh elnöki főtanácsadó: az EU-nak módosítania kellene a hozzáállásán

Illegális bevándorlás - Cseh elnöki főtanácsadó: az EU-nak módosítania kellene a hozzáállásán

Aggodalmat és bizonytalanságot keltene az emberekben, ha nem változna meg az Európai Unió hozzáállása a migrációs válsághoz, ez pedig az erős vezetők és az egyszerű megoldások iránti igényt növelné Európában

- állítja Hynek Kmonícek, a cseh államfői iroda külpolitikai kabinetjének igazgatója abban az interjúban, amelyet csütörtökön este közölt a prágai CTK hírügynökség.
Kmonícek szerint Csehország azzal róhatja le az Európai Unióval szembeni adósságát, ha nevén nevezi a problémákat és megpróbálja úgy befolyásolni az unió hozzáállását a migrációs válsághoz, hogy az minél inkább közelítsen Csehország vagy a visegrádi négyek álláspontjához.

"Amikor beléptünk az EU-ba, akkor az EU volt az, amelyik jelentős mértékben segített nekünk. Most elérkezett az a pillanat, amikor ezt vissza tudjuk adni" - vélekedett a cseh államfő külpolitikai főtanácsadója.

"Ezt azzal tehetjük meg, ha a politikai korrektséget figyelmen kívül hagyva, ott mutatunk rá a problémákra, ahol valóban léteznek, és az EU nézeteit megpróbáljuk úgy befolyásolni, hogy közelebb kerüljön ahhoz az állásponthoz, amely itt nálunk Csehországban vagy általában a visegrádi négyek körében, de például Bajorországban vagy Szászországban is megnyilvánul" - fogalmazott Hynek Kmonícek.

A főtanácsadó szerint jelenleg a fejlett társadalomnak három típusa létezik. Az Egyesült Államok vagy Ausztrália a kezdetektől fogva multikulturális társadalmak, amelyek számára egy újabb közösség befogadása nem jelent gondot. Más államok, elsősorban az EU nyugati tagállamai, eredetileg monokulturálisak voltak, de idővel multikulturálissá váltak. Ezekben az államokban napirenden van a migránsok integrációjának és gazdasági betagozódásának kérdése.

"Mi a harmadik típust képviseljük, amely még ma is lényegében monokulturális, de 1989 óta vitát folytat arról, akar vagy nem akar multikulturálissá válni. Ez olyan változás, amely Nyugaton már megtörtént" - fejtette ki Milos Zeman külpolitikai főtanácsadója.

"Úgy vélem, hogy a csehek 80 százaléka a multikulturalizmus ellen van" - jelentette ki Kmonícek az interjúban.

Megjegyezte: a migrációs kérdésről folyó csehországi vita lényegében a "cseh nemzeti önazonosságról szóló vita, tehát arról, hogy ki a cseh, és ki az, akiből cseh lesz". Ez a kérdés még a 19. század óta megoldatlan - tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 20. 18:01, kedd | Külföld

Kína megelőzte Észak-Amerikát a mozis jegyárbevételi piacon

Kína 2020-ban hivatalosan is megelőzte Észak-Amerikát a legnagyobb mozis jegyárbevételi piacok versenyében - adta hírül a The Hollywood Reporter.

2020. Október 20. 16:08, kedd | Külföld

Éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be Szlovéniában

Éjszakai kijárási tilalmat rendel el a szlovén kormány keddtől az ország egész területére a koronavírus-járvány megfékezése céljából - közölte Ales Hojs belügyminiszter a válságkabinet hétfői sajtótájékoztatóján.

2020. Október 20. 13:53, kedd | Külföld

A lefejezett francia tanár iskolájának négy tanulóját is őrizetbe vették

Tizenötre emelkedett a hatalmas felháborodást kiváltó francia tanárgyilkosság ügyében őrizetbe vettek száma: hétfőn előállították a Conflans-Sainte-Honorine középiskolájának azon négy diákját is,

2020. Október 20. 10:48, kedd | Külföld

A fertőzöttek száma a világban már meghaladta a 40 milliót, a gyógyultaké a 27,6 milliót

A világon már 40 344 310 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 117 539, a meggyógyultaké pedig 27 627 761 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kedd reggeli adatai szerint.