Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. December 13. 07:41, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Ilyet eddig egyetlen ország sem tett

Ilyet eddig egyetlen ország sem tett

Kanada visszalép a kiotói jegyzőkönyv melletti kötelezettségvállalástól.

Mert Ottawa szerint miután a megállapodásban nem vesz részt a világ két legnagyobb károsanyag-kibocsátója - az Egyesült Államok és Kína –, annak nincs értelme – jelentette be kedden az észak-amerikai ország környezetvédelmi minisztere.

A kiotói folyamat Kanada szemében nem megoldás a klímaváltozás lassítására, és nem az a világ számára sem, ezért Kanada él azzal a jogával, hogy a továbbiakban nem vesz részt benne – tette hozzá Peter Kent.

Kanada, Oroszország és Japán már tavaly bejelentette, hogy csak abban az esetben hajlandó az idén megújítani kötelezettségvállalásait, ha Kína és az Egyesült Államok hajlandó csökkenteni saját károsanyag-kibocsátását. A két nagy ország még az eredeti, 1997-es megállapodást sem ratifikálta. A vasárnap befejeződött durbani „klímacsúcs” előtt Kanada, Oroszország és Japán ismét hangoztatta ezt az álláspontját. A jegyzőkönyv betartásáról való hivatalos kanadai lemondás azonban még nagyobb kudarc. Eddig egyetlen ország sem tett ilyet.

A jegyzőkönyvet Kanada részéről az előző liberális kormány írta alá, de az új konzervatív kabinet nem ért vele egyet, és semmilyen módon nem akarja akadályozni olajiparának terjeszkedését. Az országnak van a világon a harmadik legnagyobb kőolajtartaléka: 170 milliárd hordónyi.

Az ENSZ 17. Klímaváltozási Konferenciája a kiotói jegyzőkönyv meghosszabbításáról állapodott meg vasárnap. A tárgyalások és a megújítás célja az volt, hogy a protokollt ratifikáló országok 2013-tól ismét vállaljanak kötelezettséget az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.