Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. November 15. 12:15, csütörtök | Helyi

Indiakutató tartott előadást a győri „Forrás” Waldorf Iskolában

Indiakutató tartott előadást a győri „Forrás” Waldorf Iskolában

Indiakutatásáról, indiai élményeiről mesélt 5. osztályos diákoknak a hindu vallás szerint élő Váray László győri ütőtanár, indiai nevén „Dimabandhu”.

„Kötelességemnek tartom, hogy meditációval, imával, odaszentelt gondolkodással kezdjem és éljem napjaimat” – vallja Váray László, ütőhangszeres művész, tanár, zeneszerző és zenekutató, a Széchenyi Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézet nyugalmazott ütőtanára, tanszékvezetője, a Győri Ütőegyüttes alapítója, akinek 6 évet ölelt fel indiai népzene- kutató munkája, de ennek feldolgozása még ma is tart.
A Waldorf – módszer epochális tanítás szerint zajló, reggeli két órában tartott interaktív előadást a győri ütőtanár, aki pont az ezredfordulón, 18 évvel ezelőtt is járt az ázsiai országban kutatásokat végezni. Most minden ott szerzett tapasztalatát, élményeit a magyar népzenén és a díszítőművészetünkön keresztül mutatta be az általános iskolai gyerekeknek. „Isten gyermekei vagyunk Mindnyájan!” –mondja az Indiakutató.

Fontos küldetésének érzi és kutatásának fontos eleme, hogy „ a világ kulturális múltjának és jelenének egyharmada –indokultura- földrajzilag is Földünk egyharmad területét jelenti, tehát megkerülhetetlenül eddigi műveltségünk része. A magyarok Ázsiából valók. Műveltségünk része a Védák, az ázsiai Eposzok, a kelet bibliája = a Bhagavad Gítá /=a Magasztos Éneke/”

Arra a kérdésemre, hogy kutatásaiban milyen összefüggéseket végzett az indiai és a magyar zene között? – ezt válaszolta: „A magyar népzene ősi rétegének ereszkedő, quintváltó, pentaton jellege Indiában is népszerű volt a Gupta birodalom idejétől, i.e: 330- tól. ”

Az előadás során felsorakoztatott és megszólaltatott néhány indiai hangszert, hogy a gyerekek testközelből is megismerkedhessenek velük. Elárulta, hogy számára a legkülönlegesebb indiai hangszer, a tampura volt.

Beszélt az ottani szokásokról, a viseletüket be is mutatta, majd a tanulók fel is próbálhatták az indiai öltözetet. Képeket néztek vetítéssel, majd a zenetanár közös éneklésre buzdította a fiatalokat.

Írta: Csobay Dániel

Fotók: Csobay Dániel fotográfus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.

2024. Április 19. 08:14, péntek | Helyi

Kevesebb ideig élünk, mint az uniós átlag

Több mint kétszer olyan fontos a szerepe az életmódunknak egészségi állapotunk meghatározásában, mint az egészségügyi ellátórendszernek.

2024. Április 19. 07:14, péntek | Helyi

Bokatörő csomagautomata a Jereváni úton

Március 8-án nyitott meg a Jereváni úton a megújult élelmiszerbolt, a bejárat mellett a nyitással közel egy időben a GLS csomagpontot helyezett el. A képeket nézve azonban valami nagyon nem oké.

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense