Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Április 01. 05:02, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Indul a viharjelzés a tavakon

Indul a viharjelzés a tavakon

Április 1-jétől indul a tavi viharjelzési szezon, amely október 31-ig tart. A balatonihoz hasonló fényjelző lámpák működnek a Velencei-tónál és a Tisza-tónál is.

A viharjelzéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adja ki a Siófoki Viharjelző Obszervatórium szakmai felügyelete mellett

- olvasható a met.hu-n.
Az elsőfokú viharjelzés, a percenként 45 sárga fényfelvillanás az erős (40 kilométer/óra és 60 kilométer/óra közötti) szélre, a másodfokú viharjelzés, a percenként 90 sárga fényfelvillanás pedig a viharos (60 kilométer/órát meghaladó) szélre figyelmeztet. A jelzéseket a szélerősödést megelőzően fél-másfél órával adják ki.

A Balatont és a Velencei-tavat érintő időjárási információk folyamatosan frissülve szabadon hozzáférhetőek az OMSZ honlapján (www.met.hu), a BM OKF honlapján (www.katasztrofavedelem.hu), valamint a www.rsoe.hu weboldalon.

A viharjelzések tóparti megjelenítését a Balaton körül harmincegy stabil fényjelző, kiemelt strandokon tizenöt mobil tájékoztató fényjelző, a Velencei-tavon három stabil fényjelző viharjelző és egy mobil lámpaegység, a Tisza-tavon öt viharjelző állomás végzi.

Az OMSZ folyamatosan fejleszti az időjárással, illetve a veszélyes időjárási jelenségekkel kapcsolatos tájékoztatást. Teljes körű információt nyújt az OMSZ Meteora nevű, ingyenesen letölthető mobil-alkalmazása, amely az érvényben lévő időjárási veszély-figyelmeztetések és riasztások kijelzése mellett többek között alkalmas arra is, hogy a tavi viharjelzés érvényben lévő fokozatáról, illetve annak változásáról tájékoztassa a felhasználót.

Címkék: , vihar

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.