Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2013. Január 09. 19:51, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Influenza - ÁNTSZ: egyre több a beteg

Influenza - ÁNTSZ: egyre több a beteg

Az előző héthez képest több mint 50 százalékkal emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, s további betegekben a vírust is kimutatták - közölte az ÁNTSZ szerdán az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint újabb három beküldött mintában mutatták ki az influenzavírus jelenlétét a Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumban. Ebben a szezonban eddig három esetben az influenza A(H1N1)pdm09, egy esetben influenza A(H3) jelenlétét igazolták a vizsgálatok.
A betegek légúti mintáiból eddig kimutatott influenzavírusok megfelelnek a 2012-13-as szezonra gyártott vakcinában található törzseknek. "Ez azt jelenti, hogy a védőoltás láthatóan magas szintű védelmet nyújt a közeledő influenzajárvány ellen" - tudatta az ÁNTSZ.
Az ÁNTSZ felhívta a figyelmet, hogy "még mindig nem késő kérni a védőoltást". Az influenza elleni térítésmentes vakcina - a jogosultak számára - továbbra is elérhető a háziorvosoknál. Gyógyszertári forgalomban - orvosi rendelvényre - ebben a szezonban is többféle készítmény kapható - fejtette ki az ÁNTSZ.
Az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb, szerdai összesítése szerint 2012. december 31. és 2013. január 6. között az országban az előző hetihez viszonyítva 53 százalékkal több, 4500 beteg fordult influenzaszerű tünetekkel orvoshoz.
A betegek több mint 10 százaléka gyermek, csaknem 13 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott. A legtöbb beteg, 44,5 százalék a 15-34 éves fiatal felnőttek közül került ki, a 35-59 év közti felnőttek körében pedig több mint 32 százalék volt a betegek aránya.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:28, szerda | Belföld

Egy budapesti iskolában is gyanús szagokat éreztek, nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.