Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Május 04. 07:13, péntek | Belföld
Forrás: mno / MTI

Inkább fokhagyma, mint antibiotikum?

Inkább fokhagyma, mint antibiotikum?

A fokhagyma egyik összetevője, a diallil-szulfid százszor hatékonyabb az emésztőrendszert megbetegítő baktériumokkal szemben, mint két hagyományos antibiotikum.

Idézte amerikai kutatók megállapítását a Scientific American című ismeretterjesztő portál.

Nemcsak a vámpírokat űzheti el a fokhagyma, de az emésztőrendszert megfertőző kártékony baktériumokat is. Xiaonan Lu, a Washingtoni Állami Egyetem munkatársa legalábbis az élelmiszer-mérgezést okozó Campylobacter jejuni baktériumok ellen jóval hatékonyabbnak találta a diallil-szulfidot, mint a ciprofloxacint és az erythromycint, két gyakorta alkalmazott antibiotikumot.

Részben az okozza a problémát a Campylobacter baktériummal való fertőzéseknél, hogy a kórokozó sejtjei olyan váladékot termelnek, amely biofilmként tartja együtt azokat. Ez a biofilm hozzátapad az élelmiszerekhez, valamint az ételek előkészítéséhez használt eszközök felületéhez, ami nagymértékben hozzájárul a kórokozó terjedéséhez.

A gyomorba és a bélrendszerbe jutva a Campylobacter hasmenést, lázat, fejfájást, hányingert okoz. Kezelését is az nehezíti, hogy biofilmet képez, mert az megvédi a baktériumokat az antibiotikumok támadásától.

A kutatók fokhagymából kivont diallil-szulfiddal és a két említett antibiotikummal kezelték a baktérium-biofilmet. Azt tapasztalták, hogy míg az antibiotikumok okoztak ugyan némi kárt a biofilmben, a fokhagymaszármazék sokkal gyorsabban hatott, és főként százszor kisebb koncentrációban. Igen gyorsan beszűrődött a biofilmbe, ahol enzimjeik működésének gátlásával elpusztította a baktériumokat.

Rossz hír, hogy a fokhagyma puszta elfogyasztása még nem öli meg a Campylobacter baktériumokat, ám a diallil-szulfidot a későbbiekben alkalmazhatják az élelmiszerek előkészítéséhez használt felületek fertőtlenítésére.

A tanulmányt a Journal of Antimicrobial Chemotherapy című szakfolyóiratban ismertették.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.