Városlista
2019. július 19, péntek - Emília

Hírek

2010. Január 04. 08:28, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Inkább Győrön, mint Pozsonyon át mennek majd nyugatra a szlovák kamionosok?

Inkább Győrön, mint Pozsonyon át mennek majd nyugatra a szlovák kamionosok?

tvámot kell fizetnie januártól a teherautóknak Szlovákiában. Eddig egy 12 tonnás kamionra 900 euró volt az éves matrica, a költségek azonban 2010-től 16 ezer euróra is rúghatnak majd.

Szlovákiában sokan attól tartanak, ha a szállítók költségei jelentősen megemelkednek, a vállalkozók beépítik az áraikba az útvám összegét, ami általános drágulást idézhet elő.

"Biztos, hogy csak pénzre megy ki. Sok kis maszek meg vállalkozó ebbe tönkre fog menni!"

Szabó Rudolf felvidéki kamionos Németországtól Svédországig szállít. Munkáltatója már beszerezte az elektronikus útvám fizetéséhez szükséges műszert. A jeladót a szivargyújtóba kell bedugni. A csilizradványi fuvarozó azt mondja, a kamionosok többsége lehetőségei szerint el fogja kerülni a szlovák autópályákat, a gyorsforgalmi utakat és az első osztályú utakat, és a lengyel, valamint a magyar utakon fog közlekedni Nyugat-Európa felé.

Szabó Rudolf, Csilizradvány:

"Biztos fogunk mi is kerülgetni. Itt lakom nem messze, de már mondta a főnök, hogy kerülni fogunk. Hogy nem jövünk el Pozsonyból, hanem kintről Pozsonyig eljövünk, s akkor Rajkánál átjövünk magyarba, és itt jövünk vissza Vámosszabadinál."

A kamionosok egy része arra panaszkodik, hogy hiába rendelte meg időben a teherautóban elhelyezhető modult, még mindig nem kapta meg. A berendezés nélkül azonban nem kelhet útra, hiszen az utakon elhelyezett kamerák követik a jármű mozgását, s ha megbüntetik, akár 2600 euró is lehet a büntetés mértéke.

Petheő Tihamér, Nagymegyer:

Le van jelentve szerdától, de még nem kaptuk meg a gépet. - Meg van rendelve már? - Persze. - Viszont honlaptól meg életbe lép... - Jó, hát most nem fognak még menni, de 4-től indulnának, és addig sehova sem tudnak menni. - Nem félnek, hogy megbüntetik magukat? - Nem is fognak elmenni egészen addig, amíg nem kapják meg."

A Szlovákiában élők azzal egyetértenének, hogy a fuvarozók a ténylegesen megtett kilométerfutás alapján fizessék az útdíjat, ám annak mértékét túl magasnak tartják, és tartanak attól, hogyha az útvámot a vállalkozók beépítik az áraikba, az általános dráguláshoz vezethet.

Cséfalvay László, Dunaszerdahely:

"Azt fizeti valaki, amennyit fut, az igazságos, gondolom. Az jó. Mert, ha valaki csak egy 20-30 kilométert jön át, annak ne kelljen annyit fizetni, mint aki elmegy mondjuk Poprádig vagy Kassáig."

A 3,5 tonnát meghaladó összsúlyú járművek, illetve azok, amelyek több mint 9 személy szállítására alkalmasak, 6,3-20,9 eurócent között fizetnek majd egy kilométer használatáért, úttípustól, illetve a jármű típusától függően. A regisztrálás november végétől zajlik, s eddig mindössze 32 ezer járművet jelentettek be a rendszerbe. Az üzemeltető Sky Troll azzal próbálta a regisztrációt vonzóbbá tenni, hogy aki december 31-ig jelentkezett, azok között két belépőt sorsolnak majd ki a 2010-es Forma-1 Magyar Nagydíjra.


Ezek érdekelhetnek még

2019. Július 18. 12:28, csütörtök | Helyi

Hatalmas változás következik a győri Audi Hungariánál

Ősztől Alfons Dintner, az Audi AG ingolstadti előszéria központjának vezetője váltja az Audi Hungaria Zrt. igazgatóságának elnöki pozíciójában Achim Heinflinget, aki Ingolstadtban az Audi AG legnagyobb gyárát vezeti majd.

2019. Július 17. 13:35, szerda | Helyi

Frissítve: új hírek az esetről- Kiszakadt a vízkapu csöve Győrben, miután rátolatott egy autó

Rátolatott egy kocsi a vízkapu csövére Győr sétálóutcáján, a Baross úton. Küldte portálunknak egy arra járó olvasónk.

2019. Július 17. 13:10, szerda | Helyi

Kombájn és egy gabonatábla lángol Győrnél

Háromhektáros területen ég a tarló és a lábon álló gabona Győr külterületén, Somosmajornál.

2019. Július 16. 16:25, kedd | Helyi

A Győri Balett művészei nyáron Olaszországban is remekeltek

Herkovics Eszter Adria és Luigi Iannone a Győri Balett művészei a napokban Olaszországban léptek fel, Ricardo Nunez tiszteletére rendezett eseményen.