Városlista
2019. október 18, péntek - Lukács

Hírek

2010. Január 04. 08:28, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Inkább Győrön, mint Pozsonyon át mennek majd nyugatra a szlovák kamionosok?

Inkább Győrön, mint Pozsonyon át mennek majd nyugatra a szlovák kamionosok?

tvámot kell fizetnie januártól a teherautóknak Szlovákiában. Eddig egy 12 tonnás kamionra 900 euró volt az éves matrica, a költségek azonban 2010-től 16 ezer euróra is rúghatnak majd.

Szlovákiában sokan attól tartanak, ha a szállítók költségei jelentősen megemelkednek, a vállalkozók beépítik az áraikba az útvám összegét, ami általános drágulást idézhet elő.

"Biztos, hogy csak pénzre megy ki. Sok kis maszek meg vállalkozó ebbe tönkre fog menni!"

Szabó Rudolf felvidéki kamionos Németországtól Svédországig szállít. Munkáltatója már beszerezte az elektronikus útvám fizetéséhez szükséges műszert. A jeladót a szivargyújtóba kell bedugni. A csilizradványi fuvarozó azt mondja, a kamionosok többsége lehetőségei szerint el fogja kerülni a szlovák autópályákat, a gyorsforgalmi utakat és az első osztályú utakat, és a lengyel, valamint a magyar utakon fog közlekedni Nyugat-Európa felé.

Szabó Rudolf, Csilizradvány:

"Biztos fogunk mi is kerülgetni. Itt lakom nem messze, de már mondta a főnök, hogy kerülni fogunk. Hogy nem jövünk el Pozsonyból, hanem kintről Pozsonyig eljövünk, s akkor Rajkánál átjövünk magyarba, és itt jövünk vissza Vámosszabadinál."

A kamionosok egy része arra panaszkodik, hogy hiába rendelte meg időben a teherautóban elhelyezhető modult, még mindig nem kapta meg. A berendezés nélkül azonban nem kelhet útra, hiszen az utakon elhelyezett kamerák követik a jármű mozgását, s ha megbüntetik, akár 2600 euró is lehet a büntetés mértéke.

Petheő Tihamér, Nagymegyer:

Le van jelentve szerdától, de még nem kaptuk meg a gépet. - Meg van rendelve már? - Persze. - Viszont honlaptól meg életbe lép... - Jó, hát most nem fognak még menni, de 4-től indulnának, és addig sehova sem tudnak menni. - Nem félnek, hogy megbüntetik magukat? - Nem is fognak elmenni egészen addig, amíg nem kapják meg."

A Szlovákiában élők azzal egyetértenének, hogy a fuvarozók a ténylegesen megtett kilométerfutás alapján fizessék az útdíjat, ám annak mértékét túl magasnak tartják, és tartanak attól, hogyha az útvámot a vállalkozók beépítik az áraikba, az általános dráguláshoz vezethet.

Cséfalvay László, Dunaszerdahely:

"Azt fizeti valaki, amennyit fut, az igazságos, gondolom. Az jó. Mert, ha valaki csak egy 20-30 kilométert jön át, annak ne kelljen annyit fizetni, mint aki elmegy mondjuk Poprádig vagy Kassáig."

A 3,5 tonnát meghaladó összsúlyú járművek, illetve azok, amelyek több mint 9 személy szállítására alkalmasak, 6,3-20,9 eurócent között fizetnek majd egy kilométer használatáért, úttípustól, illetve a jármű típusától függően. A regisztrálás november végétől zajlik, s eddig mindössze 32 ezer járművet jelentettek be a rendszerbe. Az üzemeltető Sky Troll azzal próbálta a regisztrációt vonzóbbá tenni, hogy aki december 31-ig jelentkezett, azok között két belépőt sorsolnak majd ki a 2010-es Forma-1 Magyar Nagydíjra.


Ezek érdekelhetnek még

2019. Október 17. 11:00, csütörtök | Helyi

INGYEN FOGADJÁK A CÉGEK SZELEKTÍV HULLADÉKÁT SASHEGYEN

Ingyenesen szállíthatják be a szelektíven gyűjtött hulladékot a vállalkozások és intézmények 2019. október 21-től, hétfőtől a győr-sashegyi hulladékkezelő központba.

2019. Október 14. 15:01, hétfő | Helyi

A Random Capital Zrt. így gondoskodik a befektetések biztonságáról

Amikor pénzügyekkel kapcsolatos szolgáltatásokról, illetve a megtakarított összegek befektetéséről beszélünk, akkor értelemszerűen a biztonságnak is komoly szerepe van.

2019. Október 14. 14:57, hétfő | Helyi

Így használd fel az ősz színeit az otthonodban

Az ősz verhetetlen, ha a színekről van szó. A lehulló falevelek és az avar narancsos, vöröses, lilás, zöldes és barnás árnyalata szemet gyönyörködtető.

2019. Október 14. 14:53, hétfő | Helyi

Kihagyhatatlan ajánlatok minden szivaros és dohány szaküzlet részére

A szivarozás életmódja nyugalmas, olyan foglalatosság, amely tökéletes kikapcsolódást nyújt minden férfinak.