Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2010. Szeptember 11. 07:41, szombat | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Intellektuális és környezeti válsággal is szembenézni kényszerül Európa

Intellektuális és környezeti válsággal is szembenézni kényszerül Európa

A címben szereplő megállapítással foglalhatók össze az európai szociálpolitikai elemzők éves konferenciájának főbb megállapításai. Az idén az ELTE Társadalomtudományi Kara szervezésében Budapesten megtartott rendezvényen a szakért

 

2010. szeptember 2-a és 4-e között az ELTE Lágymányosi kampuszán, az ELTE Társadalomtudományi Kara Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszéke szervezésében került megrendezésre az európai szociálpolitikai elemzők és oktatók informális hálózata, az ESPAnet éves konferenciája. A nyolcadik alkalommal megtartott szakmai találkozóra minden eddiginél több, mintegy 320 vendég érkezett szerte a világból. A résztvevők a szociálpolitika válságra adott válaszainak legkülönfélébb aspektusait mutatták be legújabb kutatásaikon keresztül. Szó volt az országok többségében egyre nagyobb teret nyerő "aktivizálási" programokról csakúgy, mint az átalakuló családpolitikákról vagy nyugdíjrendszerekről.

 

A konferencia programjában három kiemelt előadás szerepelt olyan világhírű társadalomtudósokkal, mint Ferge Zsuzsa akadémikus, Professzor Ian Gough, valamint Professzor Abram de Swaan.

 

A plenáris előadók közül Ian Gough, a London School of Economics kutatója kifejtette, a gazdasági válsággal együtt komoly környezeti válságra is választ kell adniuk Európa államainak. A szakértő véleménye szerint le kell mondanunk a folyamatos gazdasági növekedés mítoszáról, miközben csökkentenünk kell a környezetterhelést, különösen a jóléti rendszerek által okozott környezeti terhelést. Hangsúlyozta, meg kell változtatnunk az újraelosztás rendszerét a gazdasági, társadalmi és környezeti fenntarthatóság alapján, amelyhez a zöld adót és egyéni széndioxid-kvóta bevezetése is javasolt. Gough professzor hozzátette a hosszú távú fenntarthatóság érdekében csökkenteni kell a munkában töltött időt és megváltoztatni a munkaidő "elosztását", amivel nem csupán a munkanélküliség lenne redukálható, de az embereknek több ideje jutna társas kapcsolataikra, a családjukra és a civil élettérben való részvételre is.

 

Előadása során Abram de Swaan, a holland szociológia emblematikus egyénisége a globalizáció, a gazdaság és a társadalompolitika egymásra hatását vizsgálta. Szerinte nem csupán gazdasági és társadalmi a válság, amivel Európának szembe kell néznie, de egyre több jel utal arra, hogy a kontinens országainak intellektuális válsághelyzettel is meg kell küzdeniük. Swaan szerint új magyarázatokat kell adni a gazdaság működése és benne az emberek döntési mechanizmusainak leírására. Úgy véli, a racionális döntések elmélete már képtelen magyarázni a kollektív tettek, a közjavak létrehozásának mechanizmusát. Hozzátette, a környezeti válság éppen egy ilyen, kollektív lépésre késztető helyzet.

 

Ferge Zsuzsa magyar akadémikus előadásában kiemelte, meglátása szerint az egyenlőtlenségek és a szegénység természete változóban van. Úgy látja, míg korábban bizonyos javak, például műszaki cikkek birtoklásával sikerrel mérték a szegénységet, ma számos országban előfordul, hogy jóval nagyobb arányban rendelkeznek az emberek televízióval, mint ahányan például hetente egyszer képesek húst venni, tehát nem éheznek. A szakértő szerint Európa keleti felét a civilizációs javak alapvető hiánya mellett érte a neoliberális fordulat, majd a válság, míg a már kiépült, jól működő jóléti rendszerek hatékony védelmet tudtak nyújtani az embereknek a teljes lesüllyedés ellen. Ferge éppen ezért úgy találja, növekszik az egyenlőtlenségek és a szegénység tekintetében az eltérés Nyugat- és Kelet-Európa között. Zárószavaiban hangsúlyozta, az Európai Uniónak erre a jelenségre reagálnia kell, ha nem akarja, hogy az Európai Unió alapértékei megrendüljenek.

 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.