Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2022. Október 16. 07:16, vasárnap | Helyi

Intenzívebb influenzaszezonra számíthatunk idén

Intenzívebb influenzaszezonra számíthatunk idén

A hűvösebb és csapadékosabb őszi időben növekszik a fertőzések száma, mivel ilyenkor nagyon sok időt töltenek együtt zárt térben a fiatalok.

A hazai influenzaszezon általában október végén és november elején kezdődik, de már most sokan keresik fel a háziorvosokat különböző vírusok által okozott, influenzaszerű tünetekkel.

Az elmúlt időszakban a maszkviselésnek és a korlátozásoknak köszönhetően enyhébb volt a járvány, de a szakemberek szerint idén intenzívebben fog visszatérni.
A betegség lappangási ideje általában 1-7 nap. Azonban fontos tudni, hogy a gyermekek szervezete hosszabb ideig üríti az influenzavírust, így akár 10 napon túl is fertőzhetnek, és még a betegség tüneteinek megjelenése előtt is terjeszthetik a vírust. Érdemes fokozottan figyelni a tünetekre melyek a magas láz, hidegrázás, köhögés, torokfájás, izomfájdalom, fejfájás, fáradékonyság. Néha pedig gyomor- és bélrendszeri panaszok is lehetnek. A betegség leggyakoribb szövődménye a kisebbeknél a heveny középfülgyulladás.
Az influenzavírus terjesztésében a gyermekek és serdülők kiemelt szerepet játszanak Dr. Havasi Katalin szerint. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke elmondta, hogy a veszélyeztetett csoportokba az öt éven aluli gyermekek, valamint kortól függetlenül a krónikus betegségekben szenvedők, a várandós nők és a 65 éven felüliek tartoznak.
Az orvosok szerint a betegség elleni védekezés legjobb módja a védőoltás, amit a szezon előtt legalább két héttel korábban érdemes beadatni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 09:14, szerda | Helyi

Nem kell maszkot hordani a győri kórházban

Enyhítenek a szabályokon.

2024. Április 17. 08:14, szerda | Helyi

Megnyerte az Andersen Ligát az Uni-Győr ETO HC

Története során először nyerte meg az Andersen Ligát az Uni Győri ETO HC jégkorong csapata.

2024. Április 17. 07:16, szerda | Helyi

Akár 50 ezer forintot is nyerhetnek az ügyesen rajzoló gyerekek

A természethűség nem elvárás, légy kreatív! – pályázatot hirdet a Szépművészeti Múzeum.

2024. Április 16. 09:13, kedd | Helyi

Megyei tűzkárok: családi ház, autó égett porrá, galambok vesztek oda

Közzétette a Katasztrófavédelem az első negyedév adatait. Számos tűzkár kis odafigyeléssel megelőzhető lett volna.