Városlista
2020. augusztus 12, szerda - Klára

Hírek

2015. Február 26. 11:00, csütörtök | Helyi
Forrás: InfoGyőr

Dupla Halott Pénz koncert Győrben - Interjú Járai Márkkal

Dupla Halott Pénz koncert Győrben - Interjú Járai Márkkal

Egygitáros előadóként kezdte, egy utcazenei fesztiválon figyeltek fel tehetségére. Járai Márk élete Győrből indult, zenei karrierje pedig Pécsen bontakozott ki, jelenleg pedig Budapesten él, és a Halott Pénz együttest erősíti egyedi hangjával. Február 26-28-án a Rómer Házban teltházas dupla koncertet adnak a győri közönségnek.

Győrből indultál, Pécsre érkeztél, most Budapesten élsz, honnan-hova mi vitt?

Győrben éltem és érettségiztem a Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban, majd 2007-ben költöztem el, és kezdtem el a fogorvosi szakot a pécsi orvosin. Pécs a maga atmoszférájával, és a kiemelkedően pezsgő zenei életével egy egyetemista számára hatalmas élmény. Egy éve viszont pont a zenei karrier miatt költöztem fel Budapestre, de máig sokat járok Pécsre.

Először feldolgozásokat énekeltél, így lettél népszerű, hogy indult be az egygitáros karriered?

Általam kedvelt dalokat dolgoztam fel, majd feltöltöttem az internetre, de akkor nem akartam én ezzel semmit sem. A Veszprémi Utcazene Fesztivállal kezdődött 2010-ben, ahol a fogadtatásom nagyon jó volt, majd a nyár után, amikor visszamentem Pécsre, egyre több felkérést kaptam, és nagyon sokat koncerteztem. Igy rengeteg emberrel megismerkedtem.

Hogy kerültél kapcsolatba a Halott Pénzzel?

Azzal, hogy Pécsen belekerültem egy zenei közegbe, szinte egyértelmű volt, hogy előbb utóbb Dáviddal is találkozom, akinek abban az időben a szólóprojektje, illetve ő maga volt egyszemélyben Halott Pénz. Amikor találkoztunk, megkérdezte, hogy lenne-e kedvem énekelni és fellépni vele, amire igent mondtam. Egy darabig dj set formációban léptünk fel, majd 2013 augusztus végére, a Szólj anyunak, hogy a városban vagyok c. (Fonogram-díjas) lemez bemutatójára már összeállt az élőzenekar.

A zenekar mellett jut időd a szólókarrierre?

Úgy gondolom, hogy a szóló- és a zenekaros karrierem egymást erősíti. Jelenleg minden időm kitöltik az együttessel kapcsolatos tennivalók, mint például a turnézás/megbeszélések/próbák/stúdiózás, de a szólókarrierem mindig fontos marad számomra. Folyamatosan születnek új dalötletek és szövegek, illetve nem is olyan rég belekezdtem egy loop-pedállal való kísérletezésbe, amiből szerintem ütős fog kisülni.

Dupla koncertet adtok Győrben, a Rómer Házban, gondolom ez duplánduplán jó érzés?

Nagyon jó érzés, mert amellett, hogy a szülővárosomban lépünk fel, a koncerthelyszín egy számomra kiemelten kedves hely, lévén, hogy érettségi után két évig dolgoztam pultosként a Rómerben. Az a dolog pedig, hogy a koncertjeinkre ennyien járnak, minket is állandóan meglep, és csak pislogni tudunk az olyan hírekre, hogy egy hónappal a koncert időpontja előtt elfogy az összes jegy. Úgy tűnik, hogy több helyen is fogunk duplázni a turné során, hiszen senkinek sem érdeke, hogy egy-egy koncertről többszáz ember lemaradjon a hely befogadóképessége miatt.

Fogorvosnak készültél, az egyetemet most szünetelteted, hogy fogadta ezt a családod?

Édesapám fogorvos, emiatt méginkább nehéz volt ez a döntés. Ő egyébként tavaly augusztusban jött el először egy győri koncertünkre, nagyon vicces volt, mert emlékszem, hogy a zenekar többi tagja is izgult hogy vajon mit fog szólni a produkcióhoz. Jelenleg boldog vagyok, mert azt csinálom, amit szeretek, rengeteg emberrel találkozom és építem a kapcsolataimat. Jelenleg izlandiul tanulok, és tervben van, hogy lesz még közöm a felsőoktatáshoz.

Mostanra otthon érzed már magad Budapesten?

Annyira megszerettem Budapestet, mint amennyire eleinte ódzkodtam tőle, mikor egyetemet válaszottam. Pécs számomra a lehető legjobb város volt egyetemistaként, és induló zenészként, de a budapesti olvasztótégelyre és forgatagra szükség van ahhoz, hogy az ember építse a karrierjét, találkozzon emberekkel, és belelásson a szakmába egy ilyesfajta reatív vonalon, mint amilyen a zene.

WK

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 27. 18:49, hétfő | Helyi

A Nemzeti Kutatási Felhő az amerikai egyetemek és IT óriások új, közös kezdeményezése

Új szintre lép a Felhő technológia felhasználása: számítástechnikai mamutcégek közös megállapodásra jutottak egyetemekkel.

2020. Július 27. 18:43, hétfő | Helyi

Mérföldkőhöz ért a Forrás –

Mérföldkőhöz ért a Forrás – Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése a Nyugat-Dunántúlon című, nagy népszerűségnek örvendő projektünk

2020. Július 17. 14:16, péntek | Helyi

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Forrás projekt - elkezdődtek a képzések...

2020. június végén elindultak az első képzések az „Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése Nyugat-Dunántúlon” című projektben.

2020. Június 24. 11:10, szerda | Helyi

Tudnivalók a különböző klíma típusokról

A klímaválasztás a minden korábbinál szélesebb kínálat ellenére sem egyszerű feladat.