Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Január 23. 05:00, szerda | Helyi

Iránban akasztással statuáltak példát

Iránban akasztással statuáltak példát

Két fiatal férfit Alireza Mafihat (23) és Mohammad Ali Sarvarit (20) végeztek ki ezzel a középkori módszerrel, mert az utcán kiraboltak egy férfit, akit egy bozótvágó késsel bántalmaztak is.

A bűncselekményt egy térfigyelő kamera rögzítette, amelyet a rablók valószínűleg dicsekvésből töltöttek fel az internetre.
A felvételen a támadók maszkkal takarták el az arcukat, leugrottak a társaik által vezetett motorokról, és erőszakkal elveszik áldozatuk táskáját és kabátját. A videót később az állami televízió is bemutatta. Óriási felháborodást keltett az ügy az egész országban; a kommentárokban a gyorsan romló közbiztonsággal magyarázták aggodalmukat a hozzászólók.


Az elkövetőket gyorsan elfogták, a hatóságok gyorsított eljárást rendeltek el. Védekezésként azt mondták, nagy szegénységben élnek, a nyomozóhatóság azonban így is a lehető legnagyobb büntetést rótta ki a két elkövetőre. Sadeq Larijani iráni főbíró szerint a közbiztonság még a napi betevőnél is előbbre való.


A nyilvános tárgyalás Teheránban volt hétfő délután. Az elkövetők cinkosait tíz év börtönre és 74 korbácsütésre ítélték, továbbá öt évre száműzték őket egy távoli kisvárosba. Mafiha és Sarvari ügyében a legszigorúbb döntést hozták a bírák: nyilvános, kötél általi halálbüntetés volt az ítélet.
A kivégzést egy közeli parkban hajtották végre, amit közel 300an néztek végig, közöttük néhány nő kegyelemért könyörgött.


A kivégzéskor Sarvari közönyösnek tűnt, de Mafiha összeomlott, és az egyik hóhér vállára borult, aki átkarolta. Az ítéletet azonban pillanatok alatt végrehajtották a két távirányítású daru.

Ti támogatnátok a halálbüntetés bevezetését Magyarországon? Szerintetek igazságos vagy túl szigorú ez az ítélet?

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 07:12, szombat | Helyi

10 millió fa a Földért

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 26. 09:13, péntek | Helyi

Laptopokat kapnak az 5., 6. és 9. osztályosok

Csaknem kétszázezer notebookot osztanak ki az általános és középiskolákban, így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett eszközökön.

2024. Április 26. 08:14, péntek | Helyi

Kínai kábelgyártó költözik Kisbérre, 150 dolgozóra van szükségük

A kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát, ahol optikai kábeleket fog gyártan. Körülbelül 150 új munkahelyet teremt a beruházás.

2024. Április 26. 07:11, péntek | Helyi

Ingolstadtból igazol új vezetőt a győri Audi

A pénzügyi pozíciót érinti a változás.