Városlista
2022. január 28, péntek - Károly,

Hírek

2014. Május 19. 06:00, hétfő | Belföld

Írásbeli szerződés nélküli albérlet – azonnal kitehető az albérlő?

Írásbeli szerződés nélküli albérlet – azonnal kitehető az albérlő?

Írásbeli szerződés nélkül is érvényes egy szóban tett albérleti megállapodás, persze jobb, ha írásba foglalják. Ilyenkor, hogyan alakul például a felmondási idő? Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

Azzal a kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy nemrégiben ki lett adva egy lakásrész albérletbe, de az albérlővel nem lett kötve szerződés és be se jelentkezett, közben nem rendeltetésszerűen használja az ingatlant.
A főbérlő többszöri felszólítása ellenére sem. Az a kérdésem, hogy felmondhatom-e a szerződést azonnali hatállyal? És köteles vagyok-e albérletet keresni nekik?

Válaszukat előre is köszönöm!

2014. 04. 25.

Válasz:

Tisztelt Kérdező!
A bérleti szerződést nem kötelező írásba foglalni, bár az mindenképpen hasznos, hiszen megkönnyíti az esetleges jogviták rendezését. Ettől függetlenül szóbeli megállapodás alapján, de Önök között létrejött a bérleti szerződés, melynek megszüntetésével kapcsolatban - ellenkező megállapodás hiányában - a jogszabályi rendelkezések az irányadóak.
A bérlemény nem rendeltetésszerű használata pedig minősülhet olyan súlyos szerződésszegő magatartásnak, ami a bérleti jogviszony azonnali hatályú megszüntetésének okául szolgálhat. Ebben az esetben nem köteles a bérlő részére új bérleményt biztosítani.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.
A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon, a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Schill Szabolcs
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 28. 18:01, péntek | Belföld

Elsodort egy rendőrt és nekiment két rendőrautónak egy amokfutó tinis autós

Nekihajtott kocsival egy rendőrségi autónak, elsodorta a mellette álló rendőrt, majd újabb rendőrségi autóval ütközött egy jogosítvánnyal nem rendelkező 16 éves fiatal Budapesten péntek hajnalban

2022. Január 28. 17:06, péntek | Belföld

Decemberben sem állt meg a villamos energia árának növekedése

Tavaly az utolsó hónapban is folytatódott a villamosenergia-árak emelkedése; decemberben a másnapi piacon újabb árcsúcsok dőltek meg

2022. Január 28. 16:05, péntek | Belföld

Évek óta jelentős számú új gyógyszer kap tb-támogatást

Évek óta jelentős számú gyógyszer kap újonnan társadalombiztosítási (tb-) támogatást, tavaly húsz betegségcsoportnál 31 új gyógyszer befogadásáról született döntés

2022. Január 28. 13:03, péntek | Belföld

Minden korábban mértnél alacsonyabb a januári álláskeresők száma

Idén januárban 249 ezer álláskereső szerepelt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) regiszterében