Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2018. Április 27. 07:22, péntek | Külföld

Ismerd meg a helyet, ahol a föld alatt élnek a város lakói...

Ismerd meg a helyet, ahol a föld alatt élnek a város lakói...

Arany helyett opált találtak ott több mint száz éve, mostanra pedig turisták ezrei látogatják a föld alatti várost. Ismerd meg Coober Pedyt!

Coober Pedy egy kisváros Dél-Ausztráliában, Adelaide-től 850 kilométerre. Kívülről elég kietlennek tűnik a hely, fák nincsenek, csak néhány épület - kocsmák, éttermek, rendőrség, iskola és kórház - látható elszórva. Ez azonban csak a város fele. A többiek ugyanis a föld alatt élnek tágas barlangokban.

Coober Pedyt 1915-ben alapították, miután egy 14 éves fiú opált talált ott. Apjával aranyat kerestek, de kiderült, hogy a terület temérdek drágakövet rejt, ami vonzotta a szerencsevadászokat. Azóta mintegy negyedmillió bányaüreget vájtak a környéken, amelyek veszélyére táblák is figyelmeztetnek. Mára Coober Pedy a legnagyobb szállítója az ékszerminőségű opálnak, és itt termelik a világ fehér opáljának nagy részét. A város környékén 70 opálmező van, ami a legnagyobb opálbányászati terület a világon – írja az Amusing Planet.
Az opál megszilárdult kovasavgél, kémiailag az oxidok-hidroxidok osztályába tartozó krisztobalit ásvány víztartalmú, gyengén kristályos változata. Elnevezése görög közvetítéssel (opaliosz) az óindiai upala (kő, drágakő) szóból származik. Érdekesség, hogy az első opálbányát a világon Kassától 35 km-re eső, akkor még Magyarországhoz tartozó Dubnikban létesítették.

Az oda költöző családok hamar rájöttek, hogy a nyáron gyakran 40 fokos hőség elől jobb azokba az üregekbe költözni, amelyeket korábban kivájtak. Az újabb lakásokat már eleve ezzel a céllal vájják ki, a szellőzést függőleges kürtők biztosítják. Vannak a föld alatt bárok, éttermek szállodák, valamint egy szerb ortodox templom is. A különleges hely persze a turisták térképére is felkerült, sokan látogatják emiatt a települést.

Forrás: origo.hu; Wikipédia

Képek: cooberpedy.com; abc.net.au

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -