Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. November 08. 13:45, szerda | Életmód

Itt a sikeres napok 15 titka!

Itt a sikeres napok 15 titka!

Kevin Kruse, a Forbes.com vendégszerzője több, mint kétszáz sikeres és különösen hatékony embert kérdezett meg arról, mit a legfőbb titkuk.

Hét milliárdos, tizenhárom olimpikon, húsz kitűnő tanuló és kétszáznál is több sikeres vállalkozó válaszai alapján az alábbi tizenötös shortlistet állította össze.

Titok 1 – A percekre koncentrálj, ne az órákra!
A nagyon sikeres emberek órák helyett percekben gondolkodnak, tudják, 1440 percből áll egy nap és tisztában vannak vele, hogy az elvesztett pénzt újra meg lehet keresni, de az elvesztegetett időt már soha. Ha uralod a perceidet, uralod az életedet!

Titok 2 – Csak egyetlen dologra koncentrálj egyszerre!
Az ultraproduktív emberek a nap elején priorizálják a teendőiket, és szigorúan betartva a sorrendet mennek lépésről lépésre, megszakítások nélkül. Ehhez a nap elején célszerű feltenni a kérdést: Mivel tudok a leghatékonyabban haladni, hogy elérjem a célom? Milyen teljesítmény kell a célomhoz?

Titok 3 – Ne használj to do listát!
Dobd el a napi to do listát, használj inkább naptárat! A napi teeendős listából átlagosan 41 százalék teljesül, a maradék 59 százalék stresszt és álmatlanságot okoz. Az igazán hatékony emberek mindent a naptárjukba írnak és aszerint szervezik az ügyeiket.

Titok 4 – Előzd meg a halogatást!
Nem bízhatsz meg a holnapi önmagadban! Az ember következetlen. Televásároljuk magunkat a hét elején zöldséggel, mert mélyen hiszünk benne, hogy egész héten egészséges salátán fogunk élni. Találd ki, mivel cselezheted ki a szerdai önmagadat, hogy be tudd tartani a hét eleji szabályokat. Gondolkodj előre!

Titok 5 – Érj haza vacsorára!
Mindig sokkal több feladat van, mint amit el lehet végezni. Az igazán sikeres emberek viszont tudják, hogy mi mennyit ér az életükben. Pontos válasz nem létezik, de sokaknak a család, a sport vagy a jótékonykodás is a listájukon szerepel, mégpedig előkelő helyen. Ők tudatosan leosztják a napi 1440 percüket, minden területre szánnak időt, ezt leírják és be is tartják.

Titok 6 – Használj jegyzetfüzetet!
Richard Branson többször nyilatkozta, hogy nem tudta volna a Virgint felépíteni – egy sima jegyzetfüzet segítsége nélkül. A görög hajómágnás, Aristotle Onassis is azt vallotta: „Mindig legyen nálad jegyzetfüzet! Ez egy olyan millió dolláros kérdés, amit nem tanítanak az üzleti iskolákban.” A hatékony emberek felszabadítják az agyukat azzal, hogy mindent, de tényleg mindent leírnak.

Titok 7 – Ne csekkold egész nap a levelezésedet!
A leghatékonyabb emberek nem nézik egész nap a levelezésüket és nem ugranak minden pittyenésre, rezgésre. Helyette időt allokálnak rá, hogy gyorsan és hatékonyan átfussanak a leveleiken. Van, aki naponta egyszer, mások reggel és este.

Titok 8 – Kerüld az értekezleteket!
„Soha nem járok értekezletekre, ha csak előtte nem kapok egy csekket.” Mark Cuban (Dallas Mavericks, HDTV, ABC) válaszolta ezt, amikor a hatékonyságát firtatták. „Az értekezletek csak viszik az időt, későn kezdődnek és sosem a megfelelő emberek vesznek részt rajtuk.” Hacsak lehet, kerüld az értekezleteket, te magad tarts belőlük kevesebbet és rövidebbet!

Titok 9 – Mondj nemet (majdnem) mindenre!
Warren Buffet szerint a különbség a sikeres és a nagyon sikeres emberek között az, hogy az utóbbiak majdnem mindenre nemet mondanak. Ennyi.

Titok 10 – Tartsd a 80/20-as szabályt!
A Pareto-elv után szabadon: 20 százaléknyi aktivitásból jön az eredmények 80 százaléka. A hatékony emberek a 20 százalékra koncentrálnak.

Titok 11 – Delegálj!
Ne azt kérdezd, hogy oldhatnál meg egy problémát, inkább azt, hogy lesz az megoldva! A produktív emberek magukat a legtöbb esetben kiveszik a képletből, nem akarnak mindent kontrollálni, nem mikromenedzselnek. És igazuk van: az elég jó az sokszor elég jó is.

Titok 12 – Tematizáld a napokat!
Legyen mondjuk a hétfő az értekezleteké, a kedd az elmélyült munkáé, a péntek délután a pénzügyé és az adminisztrációé. A területekre szánt napok eredményesebbek.

Titok 13 – Mindent csak egyszer!
Hacsak lehet, egyszer foglalkozz egy dologgal! Ha öt-tíz percen belül elvégezhető, akkor és ott intézd el. A halogatott ügyek stresszt okoznak és időt visznek el, amikor legközelebb megint bele kell ásnod magad.

Titok 14 – Legyen minden reggeled ugyanolyan!
A megkérdezett sikeres emberek többsége égett a vágytól, hogy elmondja, hogy kezdi egy napját. Volt, aki a sportra, más az imádságra vagy az egészséges reggelire esküdött, de mind hittek benne, hogy a reggeli rutin hozzásegíti őket a jó naphoz.

Titok 15 – Legyen energiád!
Nem tudsz több percet beletenni egy napba, de figyelhetsz arra, hogy te a legjobb állapotban legyél, hogy kihasználj minden pillanatot! A sikeres emberek ritkán áldozzák be az étkezéseiket, az alvásukat vagy a szüneteket, szabadságukat a munka oltárán.

Forrás: forbes.hu

Címkék: élet, egészség, napok, sikeres

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.