Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. Október 22. 16:30, szombat | Helyi
Forrás: Nyugathír

Itt az új szocpol: a győri fiatalok is kihasználnák az állam segítségét

Itt az új szocpol: a győri fiatalok is kihasználnák az állam segítségét

A kormány új otthonteremtési programja ismét bevezeti a szocpolt. Erre azonban csak azok pályázhatnak, akiknek nincs köztartozásuk, és az igénylők legalább egyike bejelentett munkahelyen dolgozik.

Az új otthonteremtési program keretein belül két konstrukcióval segítené a kormány a gyermekvállalást, illetve támogatná azokat, akik új lakást szeretnének vásárolni.

A szocpolt 2000 februárjában már bevezette a polgári kormány, de 2002-ben a szocialisták megszüntették azt. Az euróválság és a devizahitelek miatt nehéz helyzetbe került családok megsegítése mellett a kormány nem tévesztheti szem elől azokat, akik gyermeket vállalnának, vagy lakást vásárolnának. A támogatás mértéke attól függ, hogy mekkora lakásba szeretnének költözni a párok. Ugyancsak fontos kritérium, hogy hány gyermeket terveznek, illetve, hogy energiatakarékossági besorolás szerint milyen jellegű házat szeretnének. A kormány célja, hogy az úgynevezett "zöld ingatlanokat" támogassa, a feltételek pedig azért szükségesek, hogy kiszűrjék az esetleges visszaéléseket - mondta a szóvivő. A vissza nem térítendő támogatás keretében 800 ezer, illetve 2 és fél millió forint közötti összegre lehet pályázni. Az otthonteremtési program másik eleme a kamattámogatási rendszer, melyet a legfeljebb 30 millió forint értékű ingatlanok vásárlása esetén lehet igényelni, és maximum 15 millió forintos hitelre vehető fel. A támogatások elosztásakor itt is fontos szempont, hogy van-e munkahelye az igénylőknek, valamint, hogy hány gyermeket terveznek. A támogatás 5 évre igényelhető, mértéke 30 százaléktól 70%-ig terjedhet, összege azonban az idő előrehaladtával csökken. A kamattámogatást nemcsak új lakás vásárlása esetén lehet igényelni, hanem akkor is, ha valaki a már meglévő ingatlanát újítaná fel.

A győri Gáncs Eszter férjével két gyermeket nevel, de tervezik, hogy rövidesen egy harmadikat is vállalnak. Az önkormányzat fiatalok számára létrehozott előtakarékossági bérlakásában laknak a Szent Imre úton. Öt évig maradhatnak itt, ebből egy már eltelt. A lakbér mindössze 10-15 ezer forint, ehhez jön a rezsi, ám az önkormányzat kikötötte számukra, hogy havonta 40-50 ezer forintot félre kell tenniük az önálló lakás vásárlásához. A családnak mindenképpen az új otthonteremtési támogatás jelentheti a segítséget.

- Mindenképpen úgy látom, hogy a fiataloknak ez az egyetlen esélyük, hogy lakáshoz jussanak, főleg azoknak, akiknek nincsen olyan családi háttere, hogy hozzásegíthetné őket - így Gáncs Eszter. A fiatalasszony hozzátette: 2-2,5 millió forintot tudnak mostani helyzetükben megtakarítani, ez önerőnek még kevés, de a szocpol visszatérésével már előre lehet lépni.

A győri önkormányzatnál is várakozással tekintenek az új otthonteremtési támogatás bevezetése elé.

- Örülnénk neki, ha a támogatást a kormány előbb-utóbb kiterjesztené az önkormányzatok által épített vagy vásárolt lakásokra - vélekedett dr. Somogyi Tivadar alpolgármester. - Vannak, akik nem tudnak önálló házat vagy lakást venni, rajtuk pedig nekünk kell segíteni. De a város anyagi lehetőségei nem engedik meg, hogy új lakásokat kezdjünk építeni. Ha a város kamatmentes kölcsönt tudna felvenni, akkor már könnyebb lenne. Bízom abban is, hogy az építőipar, ami Magyarországon csak nehezen tud teljesíteni, mert nincsen elegendő megrendelése, ezáltal munkát kap, és ez állásokat, további munkahelyeket tud teremteni.

A győri nagycsaládosok szerint fontos a visszaélések kiszűrése is.

- Évekkel ezelőtt az ország egyes területein egész vállalkozói csapatok álltak rá arra, hogy a szocpolokat a rászorulókkal felvetették, majd a házakat lebontották, és a családnak ott maradt a bejegyzett államkincstári kötelezettség a nyakában, közben a vállalkozó pedig visszaélve ezzel jól meggazdagodott - mondta Gyertyás János, a nagycsaládos egyesület helyi elnöke. - Bízunk benne, hogy ezeket is megpróbálják majd megakadályozni, hogy ne történjenek ilyen esetek, és ne használják ki éppen a legrosszabb helyzetű többgyermekes családokat. Jó lépés, hogy a megépülő lakásoknál a leendő rezsiköltségre is figyelemmel vannak a megítélt összegnél. Ezt üdvözöljük, és az is nagyon fontos lehet a jövőben a családok számára ahhoz, hogy a felelőtlenül felvett hitelekbe ne keveredjenek bele, hogy legalább az egyik szülőnek rendelkeznie kell egy főállású jövedelemmel.

Címkék: szocpol

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 07:13, csütörtök | Helyi

Ingyenesen vagy nyomott áron nézhet kiváló magyar filmeket egy hétig

Idén egy hétig tart a magyar film napja.

2024. Május 01. 09:16, szerda | Helyi

Gyönyörű autókon legeltetné a szemét? Az ETO parknál megteheti! – Galériás cikk!

Minden hónap utolsó szombatján benzingőzzel és autóimádók elismerő sóhajával telik meg a győri ETO park parkolója: amerikai autók szerelemesei gyűlnek össze.

2024. Május 01. 09:12, szerda | Helyi

Megnyerte a férfi kézilabda bajnokságot a Győri ETO-UNI FKC

A hátralévő 3 forduló eredményétől függetlenül már most megnyerte a bajnokságot a Győri ETO-UNI FKC csapata.

2024. Május 01. 07:13, szerda | Helyi

Először nyílt fotókiállítás a Széchenyi István Egyetem Győri Innovációs Parkjában

„Hommage fekete-fehérben: tisztelgés Győr városa és a Széchenyi István Egyetem előtt” címmel nyílt kiállítás a Széchenyi István Egyetem Győri Innovációs Parkjában a napokban.