Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. November 19. 08:30, szombat | Helyi
Forrás: Nyugathír

Ittzés János vehette át idén a Szent Márton Díjat Pannonhalmán

Ittzés János vehette át idén a Szent Márton Díjat Pannonhalmán

11. alkalommal adták át a Győr melletti Pannonhalmi Főapátságban a Szent Márton-díjat. Az elismerést Ittzés János nyugalmazott evangélikus püspök (képen) vehette át, aki idén távozott a főpásztori székből.

A Pannonhalmi Főapátság, az MKB Bank Zrt., az E-ON Hungária Zrt., a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt., és a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. által hagyományteremtő szándékkal, 2000-ben elindított Szent Márton Napot idén a Pannonhalmi Főapátság Könyvtárában rendezték meg, mivel a Bazilika felújítása szükségessé tette a tradicionális helyszíntől való eltérést.

A rendezvényen adták át a Szent Márton Díjat, amelyet az alapító okirat szerint az a kiemelkedő személy kaphat meg, aki az adott évben tevékenységével jelentősen hozzájárult a térség, egyben nemzeti örökségünk és kulturális értékeink megismertetéséhez és megőrzéséhez. Az elmúlt években Nemeskürty István, Pungor Ernő, Nagy Gáspár, Kukorelli István, Mádl Ferenc, Szokolay Sándor, Sebestyén Márta, Melocco Miklós, Tringer László, Sólyom László és posztumusz Gál Tibor vehették át a díjat.

A Szent Márton Nap bevezetőjeként Várszegi Asztrik püspök-főapát köszöntötte a résztvevőket, majd Vivaldi: Négy évszak című zeneművét hallgathatták meg az érdeklődők az Anima Musicae Kamarazenekar, és Rolla János hegedűművész előadásában. A hangversenyt követően Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius mondott ünnepi beszédet, és méltatta Márton püspök szerepét.

Az ünnepség végén következett az idei Szent Márton Díj átadása, amelyet Várszegi Asztrik és a támogatók képviselői adtak át Ittzés János nyugalmazott evangélikus elnök-püspök részére.

- - -

Ittzés János életpályája: 1944. június 18-án született Csornán Ittzés Mihály evangélikus lelkész és Balikó Erzsébet ötödik gyermekeként. Általános- és középiskolai tanulmányait Győrött végezte, itt érettségizett 1962-ben. 1962 és 1967 között az Evangélikus Teológiai Akadémia hallgatója volt Budapesten. Teológiai tanulmányainak befejezése után az egyházvezetéssel való lelkiismereti-személyes ellentéte miatt nem avatták lelkésszé, hanem 1970-ig segédmunkásként dolgozott, illetve sorkatonai szolgálatot teljesített.

1970 őszén végül Ottlyk Ernő püspök lelkésszé szentelte. 1970-71-ben Kőszegen, 1971 és 1981 között pedig a takácsi-gecsei gyülekezetben szolgált segédlelkészként majd gyülekezeti lelkészként. 1981-től a kőszegi gyülekezet lelkésze volt. 2000-ben a közel ötvenéves kényszerszünet után újjáalakult Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület megválasztotta püspökének; őt és elnöktársát, Weltler János egyházkerületi felügyelőt szeptember 23-án a győri öregtemplomban iktatták be hivatalába. 2006. március 1. és 2010. november 26. között a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, e tisztségben előde D. Szebik Imre, utóda pedig Gáncs Péter.

2010-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki.

2011-ben eléri az evangélikus egyház püskökökre vonatkozó nyugdíjkorhatárát, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület gyülekezetei 2011. márciusában Szemerei Jánost választották utódának. Nyugdíjba vonulása alkalmából tartandó ünnepi istentiszteletre 2011. június 18-án kerül sor a győri Evangélikus Öregtemplomban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 09:14, vasárnap | Helyi

Figyelem! Könyvpályázat pályakezdő költőknek

A VII. kerület, Erzsébet Város Önkormányzata által kiírt pályázatra olyan magyar nyelven alkotó költők jelentkezését várják, akik még nem rendelkeznek kötettel.

2024. Május 05. 08:16, vasárnap | Helyi

Kezd magára találni a használtautó

Gazdasági Magazinunk legújabb részében foglalkozunk ismét a nyáron induló otthonfelújítási programmal, emellett pedig utánajárunk annak, hogy a tavaly évvégi megtorpanás után milyen irányba tart a használtautó-piac.

2024. Május 05. 07:14, vasárnap | Helyi

Hivatásos művészeket körözött le a győri zenészhallgató

Behán Áron András egyetemista harmadik lett egy olyan zenei világversenyen, ahol hivatásos zenészek is indultak.

2024. Május 04. 09:17, szombat | Helyi

Kincsem, a kisbéri csodakanca: szülőföldjéről indul vándorkiállítás

A kisbériek büszkék arra, hogy Kincsem Kisbéren fogant, és itt is fejezte be pályafutását.