Városlista
2020. december 1, kedd - Elza

Hírek

2016. Augusztus 23. 15:19, kedd | Helyi
Forrás: Pannon-Víz Zrt

Ivócsapokat szerel fel Győrben a Pannon-Víz Zrt.

Ivócsapokat szerel fel Győrben a Pannon-Víz Zrt.

Hamarosan Győrben is találkozhatunk a fiatal magyar építész- és gépészhallgatók díjnyertes találmányával, az Ivócsappal.

Ez a letisztult mérnöki szerkezet bármely tűzcsapot képes másodpercek alatt ivókúttá alakítani ott és amikor éppen szükség van rá, anélkül, hogy a tűzcsap eredeti tűzbiztonsági funkciója sérülne.

A piros színű tűzcsapokra felszerelt feltűnő kék színű ivócsapokból a nyomógomb benyomásával az ivóvíz 15 másodpercen keresztül folyik. Az Ivócsapon egyetlen felső kifolyási pont van, ehhez közel hajolva lehet közvetlenül inni vagy a lehulló vízsugárból könnyedén megtölthetjük a kulacsunkat.

Az ivócsapok a lakott területen mindenhol, legalább 150 méterenként felszerelt föld feletti tűzcsapokra telepíthetőek. Sokan nem is tudják, de a tűzcsapok is a városi vízvezeték hálózatra csatakoznak, belőlük is ivóvíz folyik. Felszerelésük egyszerű, néhány perc alatt üzembe tudjuk helyezni az ivócsapokat – tudtuk meg Szabó Dávidtól, a Pannon-Víz Zrt. művezetőjétől.

Az Ivócsapokat elsőkét a Bánkitó és az Ördögkatlan fesztiválokon próbálhatta ki a közönség 2014 nyarán. Az elterjedésben áttörést jelentett a Design Terminál pályázat megnyerése, ezután 2015 szeptemberében adták át az első darabokat Budapest belvárosában. Budapesten a mai napig összesen 43 db-ot telepítettek. Pécsen, Oroszlányban és Zalaegerszegen tavaly óta, idéntől pedig Szegeden és Szentendrén is használhatnak ivócsapokat. .

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 03. 14:03, csütörtök | Helyi

Merre tart 2020-ban a győri ingatlanpiac?

Győrben stagnálnak az ingatlanárak

2020. December 01. 06:01, kedd | Belföld

A járvány ellenére javult Magyarország versenyképessége

A koronavírus okozta járvány ellenére javult Magyarország versenyképessége 2020-ban

2020. December 01. 05:00, kedd | Belföld

Szennyezettség miatt visszahívtak egy terméket a forgalomból

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közölte, hogy a Nestlé kadmiumszennyezettség miatt visszahívta a forgalomból egyik termékét, a SINLAC rizs és szentjánoskenyérmag alapú pépet.

2020. December 01. 05:00, kedd | Belföld

Letartóztatták a férfit, aki sorra gyújtotta fel a lomokat a fővárosban - VIDEÓ

Egy hónapra elrendelte a budai központi bíróság egy férfi letartóztatását, akit azzal gyanúsítanak, hogy szombat éjszaka több erzsébetvárosi ház előtt felgyújtotta a lomtalanítás miatt az utcára kihelyezett tárgyakat.