Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2012. November 16. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Új génmutációt azonosítottak, amely megháromszorozza az Alzheimer-kór kockázatát

Új génmutációt azonosítottak, amely megháromszorozza az Alzheimer-kór kockázatát

Egy ritka gén, a TREM2 mutációja megháromszorozza a felnőttkori Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát felnőtteknél - mutatott rá egy új tanulmány, amelyről a Health Day számol be. Ez a gén fontos szerepet játszik az immunrendszer gyulladásokra adott válaszaiban. Ezzel a felfedezéssel újabb előrelépést tettek a kutatók a betegség megfejtésében és a kezelési gyógymódok kifejlesztésében.

Olyan génmutációt találtunk, amely jelentősen megnöveli az Alzheimer-kór kialakulásának a kockázatát' - mondta Dr. Kari Stefansson kutatásvezető, az egyik izlandi genetikai kutatóközpont munkatársa.

Bár a lakosság mindössze 1,2 százaléka él a TREM2 jelű gén mutációjával, de 85 éves kor fölött az azzal rendelkezőknek hétszer nagyobb esélyük van az Alzheimer-kór kialakulására, mint a génmutációval nem élő kortársaiknak.

Természetesen a gén mutációja nem jelenti azt, hogy az egyénnél biztosan ki fog alakulni a betegség. Az Alzheimer-kór igen összetett betegség, ezért több kockázati tényező együttes fennállása vezet a kialakulásához.

Ezzel a felismeréssel azonban új gyógyszereket lehet kifejleszteni, amelyek csökkentik a génmutáció aktivitását, s ezzel a betegség kialakulásának kockázatát is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.

2024. Április 30. 08:26, kedd | Belföld

Agrárminiszter: a brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán

A brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán, tehát alapvető változásra van szükség az uniós mezőgazdasági politikában, ami csak a jelenlegi brüsszeli elit leváltásával érhető el