Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2011. Október 14. 12:30, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Január 1-től állami tulajdonban: mennie kell a győri kórház főigazgatójának is?

Január 1-től állami tulajdonban: mennie kell a győri kórház főigazgatójának is?

Január 1-jével állami tulajdonba kerülnek a fővárosi és megyei fekvő - és járóbeteg-ellátó intézmények - jelentette be Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár sajtótájékoztatóján.

A fővárosi és megyei fekvőbeteg-ellátó intézmények vezetőivel és a fővárosi intézmények fenntartóival folytatott, első körös - Szócska szavaival élve - technikai egyeztetés után. Alig valamivel több, mint két hónap múlva tehát a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház (képen) is állami kézbe kerül.

Az átvételhez módosítani kell az önkormányzati, az egészségfejlesztésről szóló és az egészségügyi törvényt, sőt az alkotmány módosítása is szükséges lehet. Az intézmények hitelállománya is az államhoz kerül, a szállítói tartozásokat a fenntartó Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) kezeli majd.

Gyors pályázattal a vezetőket is lecserélik

Az átadás négy részre bontható, az első a fekvő és járóbeteg-ellátás felelősségének átvétele a jogszabályok módosításával, ezt követik a tulajdonviszonyok rendezéséhez fűződő technikai feladatok, majd az ellátórendszer szerkezetének átalakítása, végül a menedzsment fejlesztése is sorra kerül. A tisztújítás a tulajdonosváltás velejárója, ám nem kívánják stresszelni az intézményvezetőket az átadás - átvételkor, ezért a későbbiekben, gyors pályázati körben oldják meg a vezetőváltást.

Az átalakítás folyamata ezzel élesben kezdődött meg - fogalmazott az államtitkár, s ezt a folyamatot a beteg vezeti, akinek megkeresik, hogy hol kaphatja meg megfelelő utazási idővel a megfelelő ellátást. A cél, hogy a rendszer fenntartható módon működhessen, ez egyaránt érdeke a betegeknek és az egészségügyi dolgozóknak. Az év végére a GYEMSZI-n belül meglévő kapacitásokból létrejönnek a térségi egészségszervezők, ezek a szervezetek bontják majd le a funkciókat, és feladatokat a konkrét intézményekre a következő hónapokban.

Az átalakítástól megtakarítást várnak

Ebben folyamatban még nagyon sok döntést kell hozni, de nem az a logika vezeti a reformot, hogy hol mi szűnik meg, hanem hogy kiről hol gondoskodnak - fejtette ki az államtitkár. Az új rendszer lényegi keretei 2012. június 30-ig felállnak. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, ott ahol az alapellátás integráltan működik a szakrendelővel, elképzelhető, hogy egyedi elbírálás alapján később az intézmény visszakerül az önkormányzathoz.

Az átalakítás várható költségeiről úgy vélte, a szaldó pozitív lesz, Budapesten egészen bizonyosan, bár az integrált működéshez szükséges fejlesztéseknek van kezdeti tőkeigénye.

Címkék: győri kórház

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:13, csütörtök | Helyi

Ezüstérmesek lettek a győri hallgatók a regattaversenyen

Először szerveztek hazánkban ilyen jellegű megméretettést egyetemistáknak.

2024. Május 02. 08:16, csütörtök | Helyi

Leolvassák a vízórákat

Több településen is dolgoznak majd a Pannon-Víz szakemberei.

2024. Május 02. 07:13, csütörtök | Helyi

Ingyenesen vagy nyomott áron nézhet kiváló magyar filmeket egy hétig

Idén egy hétig tart a magyar film napja.

2024. Május 01. 09:16, szerda | Helyi

Gyönyörű autókon legeltetné a szemét? Az ETO parknál megteheti! – Galériás cikk!

Minden hónap utolsó szombatján benzingőzzel és autóimádók elismerő sóhajával telik meg a győri ETO park parkolója: amerikai autók szerelemesei gyűlnek össze.