Városlista
2020. június 2, kedd - Anita, Kármen

Hírek

2019. Szeptember 21. 07:07, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Január 5-ig lehet nevezni a Magyarország Étele 2020 versenyre

Január 5-ig lehet nevezni a Magyarország Étele 2020 versenyre

A nemzeti összetartozás a témája a Magyarország Étele 2020 szakácsversenynek, amelyre január 5-ig lehet nevezni.

Minden nevezett fogás legfeljebb öt elemből állhat, és kötelezően tartalmaznia kell három, a magyar trikolór színeit adó alapanyagot (piros paprika, túró, zöld színű zöldség vagy zöldfűszer). A kétfordulós versenyben az ételeket rangos szakmai zsűri bírálja el - mondta el az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke, Asztalos István pénteken, Budapesten.

Hozzáfűzte: hagyományt, modernséget és furfangot keresnek a nevezett ételekben. Az elmúlt évekhez képest újdonság, hogy most 4 helyett 3 óra áll majd a szakácsok rendelkezésére a versenyételek elkészítésére.

A részletes versenykiírás a magyarorszagetele.hu oldalon olvasható. Elvárás a nevezett ételekkel szemben, hogy egy átlagosan felszerelt konyhán, nagy mennyiségben is elkészíthetőek legyenek. A nettó bekerülési alapanyagköltség adagonként legfeljebb 1000 forint lehet.

A sajtótájékoztatón Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára kiemelte: 2010 óta fontos célja a magyar kormánynak, hogy minél jobb minőségű és minél egészségesebb ételek kerüljenek a magyar emberek asztalára.

Az elmúlt években jelentősen nőtt a magyar emberek által fogyasztott gyümölcs és zöldség mennyisége. Ma már a magyar emberek 96 százaléka minden nap fogyaszt gyümölcsöt vagy zöldséget, kétharmaduk több alkalommal is - fűzte hozzá a politikus, aki szerint ez a kormány intézkedéseinek - például a népegészségügyi termékadónak -, valamint a nagymértékű béremelkedésnek is köszönhető.

A szakácsverseny helyszíne a Felcsúti Letenyey Lajos Szakközépiskola és Szakiskola lesz. Az intézmény igazgatója, Bányai György hangsúlyozta: a magyar nemzeti identitás fontos részét képezi a magyar kulináris kultúra, az étkezési szokások, hagyományok összessége.

Pleva György, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: magas színvonalú nemzeti konyha nem letézhet jó minőségű alapanyagok nélkül. A Nébih nem titkolt célja, hogy kiváló és biztonságos, etikus gondolkodással előállított élelmiszerek kerüljenek a magyar fogyasztók elé.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Június 02. 18:06, kedd | Belföld

Településfásítási programot hirdet az Agrárminisztérium

Településfásítási programot hirdet 500 millió forintos keretösszeggel az Agrárminisztérium a 10 ezer fő alatti lakosszámú településeknek, amelyek együttesen 12 ezer sorfát igényelhetnek térítésmentesen

2020. Június 02. 17:04, kedd | Belföld

A járvány egyértelműen lecsengőben van

Egyértelműen lecsengőben van Magyarországon a koronavírus-járvány, a járványgörbe 10. napja lefelé megy - mondta az országos tisztifőorvos a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

2020. Június 02. 14:08, kedd | Belföld

Könnyebben juthatnak hozzá a családtámogatásokhoz a külföldről hazatérők

Könnyebben juthatnak hozzá a családtámogatásokhoz a külföldről hazatérők, mert a babaváró támogatás igénylésénél az eddigi 180-ról 90 napra csökken az elvárt magyarországi tb-jogviszony igazolásának időtartama

2020. Június 02. 13:07, kedd | Belföld

Őrizetbe vettek egy 15 éves autóvezetőt Zalában

Őrizetbe vettek Zalában egy – nem először – autót vezető 15 éves fiút, aki egy átszerelt rendszámú járművel közlekedett – közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon hétfőn.