Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. December 15. 12:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Elágazás Építőanyagkereskedés

Januártól az ingatlanoknak is kötelező a Zöldkártya!

Januártól az ingatlanoknak is kötelező a Zöldkártya!

2012-től új energetikai rendelet szerint szigorodnak az épületekre vonatkozó hőtechnikai előírások, a használt ingatlanok átruházásánál is kötelező lesz az energiatanúsítvány.

Idén még nem kötelező, de pár hét múlva oda kell figyelnünk ingatlanaink értékesítésénél, hogy bele tartozik-e épületünk, lakásunk azokba a csoportokba, melyre kötelező lesz az energetikai tanúsítvány elkészítése. Ha igen, még az adásvételi szerződés megkötése előtt ajánlott intézkedni, hiszen az okiratot legkésőbb a szerződéskötésig a vevőnek át kell nyújtani, illetve a bérlőnek be kell mutatni. A tanúsítványt az épület egészére kell kiállítani, de - a tulajdonos döntése szerint - használt lakások esetében kiállítható az épületnek egy önálló rendeltetési egységére (lakására) is. Az építtető, illetve a tulajdonos feladata lesz a tanúsítvány beszerzése.

Az építtetők és felújítók egyaránt figyelmesen járjanak el, hiszen újonnan épített épületnél és már meglévő épületnél (+ önálló rendeltetési egység, lakás) is fennáll a „Zöldkártya” szükségessége, de csak ellenérték fejében történő tulajdon-átruházása, vagy egy évet meghaladó bérbeadása esetén, valamint 1000 nm-nél nagyobb hasznos alapterületű hatósági rendeltetésű, állami tulajdonú közhasználatú épület esetén.

De miről is szól?

A rendelet szerint az energetikai tanúsítvány olyan igazoló okirat, amely az épületnek (önálló rendeltetési egységnek, lakásnak) a külön jogszabály szerinti számítási módszerrel meghatározott energetikai teljesítőképességét tartalmazza. A tanúsítvány érvényessége tíz évre szól, azonban a hosszú távú bérbeadásnál évente meg kell újítani azt. Számszerűen például külső homlokzati falainkra vonatkozó hőátbocsátási tényező követelményértéke 0,3 W/m2K. Ez a falszerkezetünk úgynevezett U értéke, ami elárulja, hogy mennyi energia “szökik el” télen a szerkezeten keresztül, vagy nyáron éppenséggel mennyi szökik be.

Egy kis segítség!

Mindezzel kapcsolatban ajánljuk újonnan építő és felújító olvasóinknak a hazai - győri fejlesztésű Szigetelj alkalmazást, mely kiszámolja a megfelelő hőátbocsátáshoz szükséges hőszigetelést a mi falazatunkra szabva. Mindennek fejében árajánlat formájában meg is tudhatjuk vele az esetleges költségeket.

További információért kattintson IDE!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense

2024. Április 18. 08:14, csütörtök | Helyi

Sétával emlékeztek meg az áldozatokról

Sétával emlékeztek meg a holokauszt áldozatairól a győri diákok.

2024. Április 18. 07:16, csütörtök | Helyi

NAV-Mobil: ellenőrizd most, be vagy-e jelentve!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal mobilappjában, a NAV-Mobilban bárki néhány koppintással ellenőrizheti, hogy munkáltatója a szerződésüknek megfelelően bejelentette-e.

2024. Április 17. 09:14, szerda | Helyi

Nem kell maszkot hordani a győri kórházban

Enyhítenek a szabályokon.