Városlista
2021. június 16, szerda - Jusztin

Hírek

2011. December 26. 10:30, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Januártól az osztrák utakon és sztrádákon is bevezetik a mentősávot

Januártól az osztrák utakon és sztrádákon is bevezetik a mentősávot

A Győr-Moson-Sopron megyei autósoknak is jó tudni, hogy 2012. január 1-jétől Németországhoz, Svájchoz, Csehországhoz és Szlovéniához hasonlóan Ausztriában is bevezetik a mentősávot.

Vagyis dugó vagy torlódás esetén az autósoknak szabadon kell hagyniuk egy sávot a mentőegységek számára az autópályákon vagy autóutakon.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy dugó vagy torlódás esetén a belső sávban lévő autósoknak amennyire csak lehet, balra kell húzódniuk, míg a külső sávban autózóknak jobbra kell kihúzódniuk. A mentősáv kialakításakor a leállósávra is rámehetnek az autósok.
Kettőnél több sáv esetén a legbelső sávban haladóknak ugyanúgy balra kell lehúzódniuk, míg a többieknek jobbra.

Más országok tapasztalatai azt mutatják, hogy a mentősávnak köszönhetően a mentőegységek akár négy perccel rövidebb idő alatt odaérhetnek a bajba jutottakhoz, akiknek így akár 40%-kal is nőhetnek a túlélési esélyeik.
A mentősávot a rendőrségen, tűzoltóságon és mentőkön kívül a helyszínbiztosítást végző szervezetek - pl. autópályakezelő - járművei is használhatják. Aki akadályozza a mentősáv kialakítását, illetve rámegy, az 72 és 2.180 euró közötti büntetésre számíthat.

A rendelkezés természetesen a Bécs területén lévő autópályákra is vonatkozik, így például Ausztria legforgalmasabb útjára, az A23-ra is, amelynek felújítási munkái várhatóan jövő őszig tartanak.
Annak érdekében, hogy az osztrák autósok január 1-jétől tisztában legyenek a mentősáv fogalmával és kialakításának módjával, az osztrák autópályakezelő, az ASFINAG széles körű információs kampányba kezd.

Rádiós, tévés és újsághirdetéseken valamint az autópályák mentén elhelyezett táblákon és oktatóvideókon keresztül hívják fel az autósok figyelmét az új szabályra. A kampány összköltsége 3 millió euró.

Címkék: ausztria, mentősáv

Ezek érdekelhetnek még

2021. Június 02. 10:00, szerda | Helyi

Révhelyi Nyílászáró - biztosabb kilátás egy szebb jövőre!

15 éves szakmai tapasztalattal érkezett Győrbe a Rábaközi nyílászáró szaküzlet. Fő profiluk Gealan műanyag nyílászárók forgalmazása és szabvány méretű termékek azonnali raktárkészletről való értékesítése kedvező árakon.

2021. Május 26. 07:11, szerda | Helyi

JAF Holz- A fa világa

Amikor az otthonunkat tervezzük, akkor elképzeljük, milyen padlón járunk, milyen ajtót nyitunk ki, milyen színű a terasz. Hogy ne legyünk korlátozva abban, amit kitalálunk, a JAF Holz Ungarn Kft. bemutatótermében inspirálódhatunk. A bemutat

2021. Május 19. 10:00, szerda | Helyi

A napsugarak legjobb helye!-Sisolar Napelemrendszerek

Ha a fenntartható, környezettudatos jövő fontos számunkra, szeretnénk csökkenteni a rezsi költségünket, akkor egyenes út vezet a napelem rendszerekig.

2021. Április 28. 17:15, szerda | Helyi

La Villa – Önt is felvillanyozza!

A La-Villa villamossági szaküzlet 20 éves tapasztalatával és gyakorlati hátterével kiszolgálja azok igényeit, akik minőségi villamos termékeket szeretnének vásárolni kedvező áron, családias környezetben.