Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2016. Április 15. 10:01, péntek | Bulvár

Jelentős bírságot kapott a Morning Show és az Éjjel-Nappal Budapest is

Jelentős bírságot kapott a Morning Show és az Éjjel-Nappal Budapest is

A gyermekeknek nem való médiatartalmak jogsértő kategorizálása miatt marasztalt a Médiatanács.

Hibás korhatár-besorolási gyakorlatok miatti eljárások

Az RTL Klubon látható Éjjel-Nappal Budapest tavaly szeptember 22-ei adásának és előzeteseinek túl enyhe korhatár-besorolása miatt 7,54 millió forint bírságot szabott ki a Médiatanács a televízió szolgáltatójára, amelynek a műsorszámot a 12-es karika helyett a 16 éven aluliaknak nem ajánlott kategória szerint kellett volna közzétennie, és csak 21 óra után vetítenie. Az epizódban torz magatartásminták jelentek meg, ahol a szexualitást indokolatlan nyíltsággal, lesilányítva, érdekekre alapozva, és egy másik ember kihasználásának, megbántásának eszközeként ábrázolták. A doku-reality műfaji sajátosságai megkönnyítik a szereplőkkel való azonosulást, a kevert műsortípus értő befogadásához pedig az átlagosnál mélyebb médiaismeretek szükségesek, aminek hiánya a kiskamasz korosztályt fokozottabban veszélyezteti, ezért a Médiatanács célvizsgálat keretében folyamatosan monitorozza a sorozatot. A testület ez alkalommal is az eset összes körülményét, a fokozatosság és arányosság elvét figyelembe véve állapította meg a bírság összegét.

A Class FM Morning Show című reggeli műsorának tavaly december 30-ai és január 4-ei adásának hibás korhatár-besorolása miatt a Médiatanács összesen 1 millió forint bírságot szabott ki a rádió szolgáltatójára. Itt a médiaszolgáltatónak szintén 16-os kategóriát kellett volna alkalmaznia a 12-es helyett, és 21 óra után közzétennie ezeket a műsorokat. A decemberi műsorszámban a szexualitással foglalkozó részletek a témát nyersen, közönségesen, érzelemmentesen állították be, illetve egy családi tragédiát morbid humorral kommentáltak. Az érintett januári műsorszámban egy játszóházi tömegverekedést a műsorvezetők nem ítélték el egyértelműen, amivel káros magatartásmintát sugalltak, elfogadottként mutatták be a konfliktusok erőszakos megoldási módját, emellett a csak a szexualitásra épülő, érzelemmentes kapcsolatokat ellenpontozás nélkül, trágár nyelvezettel mutatták be. A kifogásolható részek a gyerekek fejlődési szintjének nem megfelelően szóltak a kényes témákról, ráadásul mindkét adás tartalmát célzottan, szerkesztve tették közzé.

A Médiatanács hatósági eljárást indít a Sláger FM Helló, Sláger! című műsorának január 5-ei, 7-ei és 18-ai adásainak korhatár-besorolása miatt. A műsorszámok előtt nem tettek közzé korhatár-minősítést, tehát ez alapján a kisgyerekek számára is megfelelő témákról kellett volna szólnia a beszélgetéseknek. Ehelyett azonban vélhetően a 12 éven aluliak nem ajánlott kategóriába tartozott a műsor, mivel olyan szexuális utalások hangzottak el, amelyeket csak az érettebb korosztályok tagjai tudnak megfelelően feldolgozni. - írja az NMHH.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:53, csütörtök | Bulvár

Rádióhullámokkal működő fegyverrendszert fejleszt a brit kormány

Rádióhullámokkal működő védelmi fegyverrendszer fejlesztéséről számolt be csütörtökön a brit kormány.

2024. Május 14. 06:00, kedd | Bulvár

Az önkéntes véradás fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Posta új bélyege

Az önkéntes véradás fontosságára szeretné felhívni a figyelmet a Magyar Posta egy új, alkalmi bélyeg kibocsátásával

2024. Május 13. 09:20, hétfő | Bulvár

Benézett a nappaliba a kamion

Lesodródott a 64-es főútról, átszakította a drótkerítést és a családi ház oldalába csapódott egy rakomány nélküli nyerges vontató múlt héten Enying Fő utcáján.

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.