Városlista
2023. június 3, szombat - Klotild

Hírek

2022. Június 09. 07:00, csütörtök | Külföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Jelentős Donyec-medencei ukrán veszteségekről számolt be az orosz katonai szóvivő

Jelentős Donyec-medencei ukrán veszteségekről számolt be az orosz katonai szóvivő

A Donyec-medencei ukrán hadseregcsoportosulás jelentős veszteségeket szenvedett el emberben, fegyverben és katonai felszerelésben

- jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve.

Konasenkov szerint a "Donyecki Népköztársaságban" lévő Szvjatohirszk "felszabadítása" során csak a harcok utolsó három napja alatt több, mint háromszáz ukrán "nacionalista" esett el, valamint hat harckocsi, 15 különböző típusú páncélozott harcjármű, 36 tüzérségi löveg és aknavető, négy Grad rakétavető és több, mint húsz gépjármű semmisült meg.

A tábornok azt mondta, hogy nagypontosságú légirakéták Harkiv közelében az elmúlt nap folyamán csapást mértek egy üzemre, amelyben harckocsikat és páncélozott járműveket állítottak helyre. A rakéták emellett két vezetési pontot, 13 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, egy Uragan rakéta-sorozatvetőt, valamint négy fegyver- és lőszer- és egy üzemanyagraktárt semmisítettek meg

A harcászati gépek 63 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást semmisítettek meg, valamint az ukrán 14. gépesített dandár parancsnokságát. A beszámoló szerint a csapások következtében több, mint 160 ukrán "nacionalista" életét vesztette, nyolc harckocsi, két Grad rakétavető, egy tüzérségi üteg, egy elektronikus hadviselési állomás és 13 jármű megsemmisült.

Konasenkov szerint az orosz légvédelem lelőtte az ukrán légierő két MiG-29-es repülőgépét a Mikolajiv megyei Snehirivka falu közelében, valamint egy Mi-8-as helikoptert Bila Krinica közelében, és megsemmisített 11 drónt, három Tocska-U rakétát és öt Szmercs rakétát.A rakéta- és tüzérség erők 68 vezetési pontra, 172 tüzérségi állásra - köztük két Szmercs- és egy Uragan-ütegre -, valamint 261 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapát. A szóvivő szerint a csapások eredményeként több, mint 320 "nacionalista" életét vesztette Zaporizzsja megyében, négy lőszerraktár, kilenc páncélozott jármű, három Grad rakétavető, 15 tüzérségi löveg és aknavető, 14 speciális jármű, valamint egy Buk-M1 föld-levegő rakétarendszer semmisült meg meg.

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 192 repülőgépet, 130 helikoptert, 1150 drónt, 335 légvédelmi rakétarendszert, 3459 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 489 rakéta-sorozatvetőt, 1822 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 3488 különleges katonai járművet veszítettek.

A helyi hatóságok szerint szerdán is folytatódtak a szakadárok kezén levő városok elleni ukrán nehéztüzérségi támadások. Egyebek között ismét csapások érték Donyeck központját.

Vlagyimir Rogov, a Zaporizzsja megyei katonai-polgári közigazgatási főtanács tagja közölte, hogy az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai régióban döntés született az Oroszországhoz történő csatlakozásról szóló népszavazás megrendezéséről. Úgy vélekedett, hogy az előkészítés több hónapig is eltart majd, de minél előbb megtartják, annál előbb rendeződik a helyzet a köztársaságban.

Szerdán egyébként helyreállt a vasúti teherszállítás Zaporizzsja megye és a Krím között. Oleg Krjucskov, az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt régió vezetőjének sajtóügyi tanácsadója közölte, hogy egy 11 vagonból álló, gabonával megrakott szerelvény Meliotopolból a félszigetre érkezett.

A moszkvai önkormányzat közölte, hogy eldőlt az arról kiírt online szavazás, hogy hogyan nevezzék át azt a területet, ahol az Egyesült Államok nagykövetsége található: a voksok 44,69 százalékával "a Donyecki Népköztársaság tere" végzett az élen. Az az elképzelés, hogy a teret "a Donbassz védőiről" nevezzék el, 31,54 százalékot kapott és a véleménynyilvánítók 8,33 vélekedett úgy, hogy az amerikai diplomáciai misszió címének magában kellene foglalnia a donyecki "népi milícia" Szparta zászlóalja elesett parancsnokának, Vlagyimir Zsogának a nevét.

A fővárosi előjáróság közölte, hogy teret fognak elnevezni a "Luhanszki Népköztársaságról" is. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője moszkvai lakosként támogatását fejezte ki a szavazás eredményével kapcsolatban.

Az orosz ortodox egyház zsinata egyébként kedden visszaállította a katonai és haditengerészeti papság protopresbiteri (főpapi) tisztségét, amelyet 1918-ban szüntettek meg. A posztra Oleg Ovcsarovot, a fegyveres erőkkel és rendvédelmi szervekkel történő együttműködés zsinati osztályának elnökét nevezték ki.

A zsinat egyúttal a moszkvai patriarkátus alá tartozó, de a háború kitörése után az önállósulás jeleit mutató ukrán ortodox egyház dzsankoji, szimferopoli és feodoszijai egyházmegyéjét az újonnan megalapított krími metropóliájába vonta össze és Kirill pátriárka közvetlen alárendeltségébe helyezte.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 02. 07:43, péntek | Külföld

Belgorodi ukrán betörési kísérletek visszaveréséről számolt be az orosz védelmi tárca

Visszaverték az orosz katonai és határvédelmi egységek ukrán fegyveresek három arra irányuló kísérletét, hogy behatoljanak Belgorod megyébe, és ott terrortámadást hajtsanak végre a polgári lakosság ellen.

2023. Május 31. 06:00, szerda | Külföld

Putyin: Oroszország csapást mért az ukrán katonai hírszerzés főhadiszállására

Oroszország két-három napja csapást mért az ukrán katonai hírszerzés főhadiszállására - mondta el Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden a Rosszija 24 hírtelevízió adásában.