Városlista
2019. szeptember 15, vasárnap - Enikő

Hírek

2019. Szeptember 11. 11:55, szerda | Belföld

Jelentős változás jöhet a hazai utazási irodáknál, amire sokan régóta vártak

Jelentős változás jöhet a hazai utazási irodáknál, amire sokan régóta vártak

A remélt szabályozás mellett a hazai utaztatói szakma önmagától is megkísérli a fogyasztóbarátibb, az út minden kötelező költségét tartalmazó, teljes áras díjhirdetés meghonosítását, számolt be a Világgazdaság.

Jövőre várhatóan már a hazai utazási irodák zöme teljes (bruttó) áron hirdeti meg utazási csomagjait. Ennek köszönhetően az utasok nem a megtévesztő árak alapján választanak utazási partnert, hogy majd a szerződéskötés előtt szembesüljenek a további költségekkel. Több országban ugyanis az utaztatók már a tényleges költségeket tüntetik fel a hirdetéseikben, s az utas úgy tervezheti meg az útjait, hogy tudja, a közölt árnál csak akkor kell többet fizetnie, ha például fakultatív kirándulást rendel. Az utazáshoz kötelezően-szükségszerűen kapcsolódó szolgáltatások – repülőjegy, szállás, transzfer, illeték – nem lehetnek megbontva.

A hazai piac egy része régóta küzd a teljes áras úthirdetésekért, ám mivel a magyar utazók árérzékenyek, eddig nem sikerült olyan összefogást elérni, amely révén ne az szerzett volna előnyt, aki a ténylegesen fizetendő összegnek sok esetben töredékéért, pusztán a szállás és repülőjegy árával hirdette meg az utat, míg a tényleges költség akár 30-50 százalékkal is magasabb lehetett.

Ezek a cégek azzal számolhattak, hogy csak az utasok kis része fordult ki az irodából, amikor szembesült a kinézett út tényleges költségeivel – ez persze a fogyasztói tudatosságról is szól.


A KSH 2017-es adatai szerint 1073, többségében fővárosi bejegyzésű cég foglalkozott utazásszervezéssel. Ezek összesen 629 ezer fő részére szerveztek kiutazást, és 929 ezer fő részére beutazást abban az évben. A kiutaztatás során eltöltött vendégéjszakák száma 3 millió 567 ezer volt, ami két és félszerese a beutaztatás kapcsán a vendégek által eltöltött vendégéjszakák számával.

A megbontott árakért azonban nem csak az utazási irodákat lehet okolni. Miközben az Európai Unió a közvetlenül a fogyasztóknak eladott repülőjegyek esetében kötelezően előírta a teljes áras, illetékmentes díjhirdetést, a légitársaságok a mai napig megbontott árakat adnak meg az utaztató partnereknek – olyan díjszabásokat, amelyeknél például adózási, könyvelési szempontból kedvezőbb a légicégnek nem a jegy árán, hanem az illetéken vagy épp a kerozin pótdíján komolyabb hasznot húzni.

Forrás: origo.hu

Kép: Shutterstock/Swedishnomad.com - Alex W.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Szeptember 15. 16:01, vasárnap | Belföld

Csütörtökig döntenek a szavazólapokról a választási bizottságok

A jelöltek és listák nyilvántartásba vételéről szóló határozatok jogorvoslatainak lezárása után, csütörtökig döntenek a választási bizottságok az önkormányzati és nemzetiségi választás szavazólapjainak adattartalmáról.

2019. Szeptember 15. 10:40, vasárnap | Belföld

Világháborús bombát hatástalanítanak a fővárosban

Elkezdődött az újbudai Móricz Zsigmond tér és környékének kiürítése, ahol egy világháborús bombát hatástalanítanak a honvédség tűzszerészei vasárnap - tájékoztatta a rendőrség az MTI-t.

2019. Szeptember 15. 09:49, vasárnap | Belföld

Mellbe szúrta férjét egy mátraverebélyi nő

A Bátonyterenyei Rendőrkapitányság súlyos testi sértés bűntett kísérlet megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást egy 44 éves mátraverebélyi nő ellen.

2019. Szeptember 15. 07:12, vasárnap | Belföld

Öt pár kötött házasságot a szentendrei skanzenben

Az év első felében a házasságkötések száma közel 8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, Magyarországon a házasságkötés a reneszánszát éli