Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Augusztus 15. 15:02, csütörtök | Belföld

Jelentősen változtat a Tesco a béreken

Jelentősen változtat a Tesco a béreken

A kereskedelemben továbbra sem enyhülő munkaerőhiány hatékonyabb kezelésére munkaszerződéseket módosítanak a Tesco áruházláncnál.

Az alkalmazottaknak felajánlják az új típusú megállapodást, amely az idei második, szeptembertől esedékes fizetésemelés mértékét is rögzíti, míg az új jelentkezőket már csak az összevont feladatkört jelentő „áruházi munkatárs" pozícióba veszik fel. A diszkontoknál jellemző foglalkoztatási modell bevezetése a fogyasztói szokások tartós átalakulását igazolja.

Újabb lépés mutatja, hogy átalakul a piacvezető Tesco hipermarketlánc hazánkban kezdetektől fogva megszokott működése. A Magyar Nemzet megtudta, hogy az eladóterek szűkítésével, a termékkínálat egyszerűsítésével, minőségi fejlesztésével járó változások részeként a diszkontosodó áruházláncnál a bolti foglalkoztatottak feladatköre is átalakul, ennek részeként pedig

jelentős mértékben módosítják az áruházi munkatársakkal korábban kötött munkaszerződéseket.

A lap úgy értesült, a munkaerőhiányból fakadó működési kihívások kezelésére már csak olyan szerződést kötnek a lánchoz jelentkező új dolgozókkal, amely nem az egyes feladatkörökre szabottan, hanem általánosan határozza meg a munkavégzés jellegét. Eszerint az új tescósok „áruházi munkatársként" kerülnek a cég kötelékébe, ami a korábbi beosztásoknál általánosabb, egyébként a piacon más – főként diszkont jellegű – áruházláncoknál már régebb óta jellemző modellt jelent.

A gyakorlat szerint a Tesco árufeltöltői a jövőben bármely termékkörben, az áruházak bármely területén megbízhatók a polcrendezés, árupakolás, komissiózás feladataival a raktár és a teljes eladótér területén. Korábban erre árufajtánként külön csoportok működtek. Az egy munkanap során többféle megbízás ellátása során így például előfordulhat, hogy a műszakban lévő alkalmazottnak ügyelnie kell a pékárurészlegben működő sütőkre is, majd néhány órára be kell ülnie a pénztárba. A korábbiaknál összetettebb és a munkaidő kitöltése szempontjából feszesebb, rugalmas munkakör ellátásáért cserébe viszont jellemzően magasabb bért biztosít a Tesco is.

A meglévő munkatársakkal a szerződésmódosítások elsődleges oka a 2019-re rögzített béremelés második hulláma. A szakszervezetekkel kötött év eleji megállapodás szerint szeptembertől februárig az eddiginél nyolcezer forinttal magasabb, bruttó 215 ezer forint lesz a legalacsonyabb alapbér a Tescónál – közölte az áruházlánc sajtóosztálya. Mint írták, az „áruházi munkatárs" munkakör létrehozásával követik a már meglévő kiskereskedelmi irányokat, jobban alkalmazkodva a munkaerőpiaci kihívásokhoz. Az új munkatársakat tavaly év vége óta ebbe a rugalmasabb munkakörbe léptetik be, jelenlegi munkatársainknak pedig az átállás opcionális. A Tesco szerint a rugalmas feladatmegosztással a vásárlók kiszolgálása és az áruházi működés is hatékonyabban szervezhető.

Arra a kérdésre, hogy a bolti feladatvégzés egységesítése, az egyes munkaterületek közötti átjárhatóság nem jelent-e a foglalkoztatás szempontjából bármiféle kockázatot, közölték: a munkatársak egészsége elsődleges fontosságú. Az új munkakörbe lépés feltétele például az orvosi vizsgálat, a dolgozók biztonságát pedig az adott munkakörre fejlesztett kötelező munkavédelmi oktatások és folyamatos tréningek szavatolják.

Forrás: origo.hu

Kép: MTI/Krizsán Csaba

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő