Városlista
2024. július 12, péntek - Izabella

Hírek

2024. Június 12. 09:12, szerda | Helyi

Jó figyelmeztetés ez a tűzeset: figyelték, mégis továbbterjedtek a lángok

Jó figyelmeztetés ez a tűzeset: figyelték, mégis továbbterjedtek a lángok

Kerti hulladékot égettek a minap Dunaszegen, a Hunyadi János utcában. A tűz továbbterjedt és mintegy kétszáz négyzetméteren pusztított annak ellenére, hogy felügyelték.

A lángok veszélyeztették a szomszédos ingatlant is. A győri hivatásos és az ásványrárói önkéntes tűzoltók előbb körülhatárolták, majd eloltották a tüzet. Az eset során nem sérült meg senki.

A szabadtéri tüzek elkerülése érdekében tartsuk be a tűzvédelmi szabályokat. Ha jogszabály másként nem rendelkezik, a lábon álló növényzet, a nádas és a tarló, a kerti munkálatok során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos – hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem.

Ahol a települési önkormányzat rendeletben engedélyezi a kerti zöldhulladék-égetést, ott csak a rendeletben meghatározott módon és időben végezhető az égetés. Amennyiben a települési önkormányzatnak nincs ilyen rendelete, ott tilos zöldhulladékot égetni.

Amennyiben az önkormányzat rendelete engedélyezi az égetést:

  • gyűjtse a növényi hulladékot 1-2 négyzetméteres területen egy kupacba,
  • tisztítsa meg ennek környezetét, hogy a tűz ne tudjon továbbterjedni,
  • készítsen a közelbe oltóvizet és valamilyen kéziszerszámot, például egy lapátot, amellyel kordában tudja tartani a tüzet,
  • csak szélcsendben gyújtsa meg a tüzet és amennyiben feltámadna a szél azonnal oltsa el,
  • soha ne hagyja felügyelet nélkül a tüzet,
  • amennyiben továbbterjedne azonnal értesítse a tűzoltókat a 112-es segélyhívón!

A tűzvédelmi előírások megszegése az okozott kár és a veszély mértékétől függően húszezer forinttól akár három millió forintig terjedő bírsággal is járhat. (Fotó: Képünk illusztráció)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 12. 09:11, péntek | Helyi

Munka a kánikulában: Nemcsak a betont, egymást is locsolják – ez a túlélés titka

Sok napsütésre, országos hőségre számíthatunk. Nem lesz eső. 33 és 40 fok között változik a hőmérséklet. Cikksorozatunk első részében azt nézzük meg, hogy az építkezéseken hogyan lehet túlélni ezt az irgalmatlan meleget.

2024. Július 12. 08:11, péntek | Helyi

Bronzérem az egyetemi evezős világbajnokságon

A hétvégén zárult a hollandiai Rotterdamban megrendezett egyetemi evezős világbajnokság, amelyen kiválóan szerepelt a magyar csapat.

2024. Július 12. 07:09, péntek | Helyi

Műanyagmentes július Győrben is

A műanyagszennyezés napjaink egyik legégetőbb környezeti problémája. Az évente termelt műanyag mennyisége meghaladja a 300 millió tonnát, amelynek jelentős része hulladékként végzi.

2024. Július 11. 09:14, csütörtök | Helyi

Épül az Üstökös klubépülete, ilyen lesz, ha elkészül

Már állnak a falak, az alsó szintjét befedték: a győri Üstökös FC egy füves, műfüves kinti pálya, egy műfüves fedett csarnok és a parkoló után most központi klubépület építésébe fogott.