Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Szeptember 27. 07:00, szerda | Helyi

Jó hír a Turizmus Világnapján - Nemzeti parkot kap a Szigetköz

Jó hír a Turizmus Világnapján - Nemzeti parkot kap a Szigetköz

Nemzeti parkot kap Szigetköz

A Turizmus Világnapját az ENSZ Turisztikai Világszervezete azzal a céllal hozta létre, hogy ezen a napon a turisták és a turisztikai szolgáltatók, valamint a turisztikai szektorban dolgozók együtt emlékezzenek meg a turizmus társadalmi, kulturális és gazdasági értékéről.

Örömhír, hogy Nemzeti parkkal gazdagodik a Szigetköz. A Duna és a Mosoni-Duna közötti szakaszon huszonnyolc települést érint a tervezet.

Határon átnyúló együttműködés indult Magyarország és Szlovákia között egy közös nemzeti, illetve natúrpark kialakítása céljából, írja a Győrplusz a felvidéki Új Szóra hivatkozva.

A projekt résztvevői a napokban Somorján mutatták be a terveket. A partnerség vezetője a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatósága, amely szlovákiai és magyarországi szervezetekkel is együttműködik a projekt keretében. Michal Deraj, a Duna menti tájvédelmi körzet illetékese elmondta, olyan nemzeti park és natúrpark kialakításán dolgoznak, amelyre a határ mindkét oldalán büszkék lehetnek az ott élők.


Pethő Péter a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat alelnöke, a natúrpark kezelőszervezetének elnöke közölte, Magyarországon körülbelül két és fél éve foglalkoznak intenzíven a tervvel. „A magyar környezetvédelmi törvény alapján a natúrpark égisze alá tartozik a vidékfejlesztés, a környezeti és természeti értékek megőrzése, a turizmus fejlesztése és a környezettudatos nevelés” – nyilatkozta Pethő, aki kiemelte, hogy korábban nem volt példa ilyen összefogásra a Szigetközben, amelyet a Csallóköz kisöccseként tartanak számon.

Szlovákiában a Morva folyó torkolatától Párkányig terjedne a nemzeti park területe, Magyarországon a Szigetközben, a Duna és a Mosoni-Duna közötti szakaszon huszonnyolc települést érint a tervezet. Pethő leszögezte, a Csallóköz és a Szigetköz fejlesztése csak közösen képzelhető el. Magyarországon már tavasszal kihirdethetik a natúrpark megalakulását.

Tuba Lajos, a Somorjai Régiófejlesztési Ügynökség igazgatója elismerte, nehéz lesz meggyőzni a lakosokat arról, hogy a nemzeti park nemcsak korlátozásokat, hanem lehetőségeket is rejt. Elsőként előkészítik a nemzeti park és a natúrpark megalapozó tanulmányát, kezelési tervét, később találkozókat és kiállításokat terveznek. A környezeti nevelés, valamint a turizmus fejlesztése is a célok között szerepel.

Forrás: gyor.offmedia.hu Fotó: termalfurdo.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.