Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2011. Április 08. 14:21, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Jobban ment a szállodáknak az év első hónapjaiban

Jobban ment a szállodáknak az év első hónapjaiban

Idén januárban és februárban a kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek és a vendégéjszakák száma egyaránt 6 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva, a szálláshelyek árbevétele folyó áron 4,9 százalékk

A vizsgált időszakban 316 ezer külföldi vendég 824 ezer vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken; a vendégek és az éjszakák száma egyaránt nőtt. A külföldivendég-forgalom szerkezete továbbra is átalakulóban van. A legjelentősebb küldő országok közül Olaszországból, Romániából, Franciaországból és az Egyesült Királyságból érkező vendégek éjszakáinak száma csökkent, miközben Németországból, Ausztriából, Oroszországból és Cseh¬országból érkezők esetében nőtt. A külföldivendég-forgalom jelentős részét realizáló szállodákban, a négycsillagos kategóriában jelentős növekedést jelentettek a szálláshelyek, a vendégek száma 11,3, a vendégéjszakáké 9 százalékkal bővült. A többi kategóriában eltérően alakult a vendégforgalom, az öt- és háromcsillagos egységekben kevesebb, míg a két- és egycsillagos szállókban több éjszakát töltöttek el a külföldiek 2010 azonos időszakához viszonyítva. A külföldi vendégek számának emelkedése – a balatoni és a dél-dunántúli régiók kivételével – mindegyik turisztikai régióban megfigyelhető volt.

Az időszak folyamán a kereskedelmi szálláshelyeken 415 ezer belföldi vendég 933 ezer vendégéjszakát töltött el, a vendégek és a vendégéjszakák száma egyaránt emelkedett az előző év azonos idő¬szakához mérten. A belföldi vendég-forgalom több mint 80%-át fogadó szállodákban 7,6 százalékos növekedés figyelhető meg az éjszakák számában. A vendégek körében szintén közkedvelt panzióknál az év eleji alacsony vendégforgalomnak köszönhetően 17,3 százalékos csökkenés következett be. A belföldi vendégek számának vissza¬esése a kilenc turisztikai régióból négyet érintett.

A Balatonon eltöltött éjszakák száma 2011. január–februárban a külföldiek és a belföldiek esetében fél, illetve 7,8 százalékkal emelkedett. A népszerű gyógy-, illetve wellness-szállodák látogatottsága kissé kedvezőtlen képet mutatott az év első két hónapjában. A megfigyelt időszakban a balatoni gyógyszállodák vendégforgalma (leginkább a külföldivendég-éjszakák visszaesésének köszönhetően) 21 százalékkal csökkent, a wellness-szállodákban – a kapacitásnövekedés ellenére – 5,6 százalékkal mérséklődött az éjszakák száma az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

Budapesten – a megszokott tendenciától eltérően – a belföldi vendégeknek köszönhetően 5,1 százalékkal emelkedett a vendégéjszakák száma.

Január–februárban a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 33,4 százalékos volt, ezen belül az ötcsillagos szállodák működtek a legmagasabb, 45,8 százalékos szobakihasználtsági aránnyal; a négycsillagos házak 38,4 százalékos foglaltságot értek el, a foglaltság 1,1 százalékponttal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A gyógyszállodák szobáinak igénybe¬vétele is átlagon felüli volt: 45,5 százalék. A magasabb igényeket kielégítő, saját magukat kastély¬szállodaként azonosító házak az átlagosnál alacsonyabb, 22,8 százalékos kihasználtsággal működtek.

A szálláshelyek összes árbevétele folyó áron 4,9 százalékkal emelkedett 2010-hez képest. A kereskedelmi szálláshelyek 2010. január–februárban összesen 26 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 13 milliárd forint volt. A vizsgált időszakban a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 13 435, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel 4485 forint volt. Budapesten a három–öt csillagos kategóriákban a szobák átlagára 8600 és 27 300, az egy kiadható szobára jutó árbevétel 2100 és 12 800 forint körül alakult (ami körülbelül 32–101, illetve 8–47 eurónak felel meg). Januárban 275, februárban 271 forint volt egy euró, ami a két hónap átlagában 1 százalékos gyengülést jelentett.

Kínálati oldalon 2011. február 28-án a hazánkban működő kereskedelmi szálláshelyek száma 1949 volt, ezen belül a 766 szálloda 46 ezer szobával, a 783 panzió közel 9 ezer szobával működött. Az egyéb szálláshelyek száma 398-at tett ki. A szálláshely-szolgáltatást nyújtó – több, különböző ágazatban működő – vállalkozások a szálláshelyeken februárban közvetlenül több mint 25 ezer főt foglalkoztattak, ami kismértékben meghaladja az előző év azonos időszakának adatát.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal