Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2012. Július 30. 09:09, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Jókor jött az eső a szomjazó szabolcsi földekre

Jókor jött az eső a szomjazó szabolcsi földekre

Jókor jött az eső a szomjazó Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei földekre, különösen a több mint 100 ezer hektár összterületű kukoricatáblákra, ahol a júliusi hőség miatt 10-15 százalékos terméskiesést becsülnek a szakemberek.

Wachal Kálmán, a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának vezetője hétfőn az MTI-nek elmondta: a múlt heti és a vasárnap éjjeli esők segítik a kukorica csövesedését, főként ott, ahol a növény felső kétharmada még zöld, és csak az alsó részén perzselte le a meleg a leveleket.
A kánikula és a korábbi csapadékhiány megviselte a szabolcsi kukoricatáblákat, volt ahol teljesen elszáradt a növény, vagy nagy részén lebarnultak a levelek, elhaltak vagy károsodtak a csőképződmények.
Még táblákon belül is észleltek különbségeket, a talajviszonyoknak megfelelően a magasabban fekvő részeken jobban károsodott a tengeri.
Az esők érkezése előtti felmérések szerint 10-15 százalékos terméskiesést okozott a szárazság a régió kukoricaföldjein, ahol most viszont a csapadék javít a növény csövesedésén.
Wachal Kálmán szerint a többi szántóföldi növény is "jókor kapta az esőt", elsősorban az őszi, szeptemberi betakarításúak. Például a burgonya, amely több gumót nevelhet így. Ugyancsak jókor jött a csapadék az almának, amelyből viszont az áprilisi fagy miatt így is jóval kevesebb várható a kertekben.
Az igazgató kitért arra is, hogy hétfőn délelőttig nem érkezett jégverésről vagy szélkárról bejelentés a gazdálkodóktól a vasárnap éjszakai viharral kapcsolatban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma