Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2010. Április 04. 15:30, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

Jön a kutyachip: a győri állatmenhelyen tartanak az újabb költségektől

Jön a kutyachip: a győri állatmenhelyen tartanak az újabb költségektől

Egy Európai Uniós rendelet alapján júliustól kötelező lesz hazánkban is az ebek azonosítása. A kutyákat a bőr alá injektált chippel kell ellátni, amelybe egy 15 jegyű szá

"Ez egy fecskendő, ezzel kerül beadásra ez a mikrochip. gy nyomja be, mint egy egyszerű injekció, és nem is jár nagyobb fájdalommal" - mutatja Szabó Tamás állatorvos. A beültetett chip egy rízsszem méretének felel meg. Egyelőre csak állatorvos, vagy állatklinika munkatársa ültetheti be, az erre vonatkozó költségek azonban rendelőnként, városonként változóak, általában 4-8 ezer forint között mozognak.

Szabó Tamás Győr-Moson-Sopron megyei főállatorvos:

"Amennyiben egy idézőjelben értéktelen, tehát egy anyagi értékkel nehezen kifejezhető kutya gazdát cserél, mondjuk egy kis keverék, azt is chippel kell ellátni, és ennek költségei vannak. A chip, az állatorvos munkadíja, az adatbázisba való felvétel, a karbantartás, ez mind-mind az állattartót terheli."

"Szerintem nagyon jó dolog, mert így talán kevesebb lesz a kóbor eb, könnyebben rá lehet találni a gazdára, de csak akkor, ha regisztrálva van a chip" - mondta egy kutyáját sétáltató fiatal lány a győri Hermann Ottó utcában. A kutyatulajdonosok szerint a chip beültetése biztonságot jelent, de sokan lesznek, akik nem tudják majd megfizetni.

"Amilyen drága lett az oltás, örülök, ha azt ki tudom fizetni. Ha beteg, elviszem, 5-6 ezer forintnál sosem fizet kevesebbet az ember. rülök, ha erre jut, megmondom őszintén!" - fogalmazott egy idős asszony, aki azt mondja, chip nélkül is tud már vigyázni a 10 éves kutyájára.

A győri az egyetlen állatmenhely az egész megyében. Rengeteg a befogadott kutya, akiket csak ivartalanítva és beoltva, júliustól pedig chippel ellátva adhatnak ki az új tulajdonosnak.

Karsai József önkéntes gondozó, Emberek az llatokért Alapítvány, Győr:

"Az embereknél az a baj, hogyha meghallják, hogy chipezve van a kutyus, és nemcsak a 3 ezer forintot kérjük el az oltásért, azaz a vakcina áráért, hanem még plusz 4-5 ezer forintot a chipért is, akkor sokkal kevesebb kutyát fognak tőlünk örökbe fogadni."

A gondozó azt mondja, ha negyedévente nem vennének át tőlük németországi állatvédők 60-70, útlevéllel és chippel ellátott kutyát, működésük már ellehetetlenült volna.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 09:14, vasárnap | Helyi

Figyelem! Könyvpályázat pályakezdő költőknek

A VII. kerület, Erzsébet Város Önkormányzata által kiírt pályázatra olyan magyar nyelven alkotó költők jelentkezését várják, akik még nem rendelkeznek kötettel.

2024. Május 05. 08:16, vasárnap | Helyi

Kezd magára találni a használtautó

Gazdasági Magazinunk legújabb részében foglalkozunk ismét a nyáron induló otthonfelújítási programmal, emellett pedig utánajárunk annak, hogy a tavaly évvégi megtorpanás után milyen irányba tart a használtautó-piac.

2024. Május 05. 07:14, vasárnap | Helyi

Hivatásos művészeket körözött le a győri zenészhallgató

Behán Áron András egyetemista harmadik lett egy olyan zenei világversenyen, ahol hivatásos zenészek is indultak.

2024. Május 04. 09:17, szombat | Helyi

Kincsem, a kisbéri csodakanca: szülőföldjéről indul vándorkiállítás

A kisbériek büszkék arra, hogy Kincsem Kisbéren fogant, és itt is fejezte be pályafutását.