Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2010. Január 01. 15:04, péntek | Belföld
Forrás: HírTV

Jön a vagyonadó

Jön a vagyonadó

Az újévben változnak az szja szabályai. Jön a vagyonadó, eltörlik viszont a szolidaritási különadót és a tételes egészségügyi hozzájárulást. Adózik 2010-től a cafeteria, nő a jövedéki adó, kisebb lesz azonban a távhő áfája. Sz

Az elmúlt évek stabilizációs intézkedései után 2010-től már tér nyílik az adózók szélesebb körét érintő könnyítések előtt. Az alapelv az, hogy mérséklődjön a munkát és a legális foglalkoztatás jövedelmét terhelő elvonás, továbbá - a 2009-es évközi áfaemelés után - a nagyobb vagyon növekvő mértékben járuljon hozzá a közteherviseléshez. Nem tudni azonban, hogy a következő kormány mit tart meg ezekből az áprilisi parlamenti választások után.

Lényegében egykulcsossá válik a személyi jövedelem adózás azzal, hogy a 2009-es 1,9-ről 5 millió forintra emelkedik az alsó kulcs sávhatára, vagyis a munkavállalók körülbelül 90 százaléka az eddiginek majdnem a felével fog adózni. A kulcsok csökkennek: a 18 és 36 százalék helyébe 17 és 32 százalék lép. Igaz, az szja alapjába januártól beleszámít a 27 százalékos munkaadói tb-járulék is, amivel a 17 százalékos alsó kulcs 21 százalék fölé nő. Eltörlik a magas jövedelmeket terhelő 4 százalék szolidaritási különadót, de mindenkit érint - az alacsonyabb keresetűeket arányaiban nagyobb mértékben - a leírások jelentős szűkítése. A családi kedvezmény, a súlyos fogyatékkal élők és a mezőgazdasági őstermelők kedvezménye kivételével mindegyiket eltörölték. Az szja-hoz tartozik még a tartós befektetési szerződés nevű új intézmény: a hosszabb időn át lekötött megtakarítás után adókedvezmény vagy teljes mentesség jár. Legkevesebb 25 ezer forint 3 és 5 év között 20 helyett 10 százalékkal adózik, 5 év felett pedig adómentes. A lakások adásvétele utáni illeték 4 százalékra csökken. Körülbelül kétmillió embert érint kedvezően a távhő áfájának 18-ról 5 százalékra történő leszállítása.

A szociális partnerek megállapodása alapján a minimálbér 73 500, a garantált (szakmunkás) bérminimum 89 500 forintra emelkedik, valószínű azonban, hogy egyes ágazatokban és sok cégnél 2010-ben nem tudják teljesíteni ezt, ahogyan azt a záradékban rögzítették is a munkaadói szövetségek. Mindenesetre a magasabb minimálbér egy sor szociális járandóság mellett a béren kívüli, tavaly még adómentes munkáltatói juttatások (cafeteria) összegét is megemeli, bár 2010-ben már zömmel 25 százalék szja mellett - ilyen juttatás például melegétkezési-jegy, üdülési csekk, kulturális szolgáltatások, iskolakezdési és utazási támogatás. Csaknem 100 százalék elvonás terheli viszont újévtől a hidegétkezési-jegyet, ami így alighanem el is fog halni. Adómentes marad az otthoni internet-szolgáltatás támogatása.

Januártól szigorítják a szociális segélyezést: az aktív korosztályokban a tartósan munkanélkülieknek járó úgynevezett rendelkezésre állási támogatásból egy családban már csak egyvalaki részesülhet. Májustól két évre csökken a gyes, de már januártól kötelező lesz részmunkaidőbe visszavenni az ismét munkába álló szülőt a közszférában. Áprilisban lép hatályba a tömeges járulékcsalás forrásává vált alkalmi munkavállalói könyv eltörlésének szabálya. Az új rendszerű egyszerűsített alkalmi foglalkoztatási szerződést a munka megkezdéséig meg kell kötni és az adóhatóságnak bejelenteni.

A nyugdíjasokra 2009-ben nehezedő szorítás kissé enyhül. Ismét lesz járandóságemelés a 4,1 százalékra becsült infláció arányában, de megszűnik a svájci indexálás, vagyis az átlagkeresetet már nem veszik figyelembe. Folytatódik emellett az egyes korosztályok hátrányát mérséklő korrekciós program. Életbe lép az úgynevezett nyugdíjprémium, ami a gazdasági növekedéshez igazítva ad lehetőséget soron kívüli ellátás-emelésre: 3,5 százalékos GDP-bővülés esetén 20 ezer, 7,5 százaléknál 80 ezer forintot, vagyis a korábban ennyiben maximált 13. havi nyugdíj összegéig. Az alsó fokozatot két éven belül aligha alkalmazhatják a várható gazdasági előrejelzések alapján.

A vállalkozások versenyképességét és a foglalkoztatás szintjét hivatott javítani a tb-járulék további csökkentése, bár még kérdés, hány cégnél engedi meg jövőre a létszám növelését a rendelésállomány gyarapodása. Egy biztos: januártól nem kell fizetniük a cégeknek az 1950 forint tételes egészségügyi hozzájárulást, és már minden bérkategóriára érvényes lesz a 32-ről 27 százalékra mérsékelt tb-járulék. Ezzel kapcsolatos a sok százezer egyéni vállalkozót, bt-k beltagjait (gyakorlatilag a kényszervállalkozásokat, leggyakrabban minimálbért kifizetőket) érintő változás, az, hogy már a tevékenységre jellemző kereset alapján kell leróni a tb-járulékot. Egyelőre senki sem tudja, hogy az egyes szakmákban az ország különböző területein, eltérő gazdasági fejlettség és foglalkoztatási (munkanélküliségi) ráta alapján mennyi a "jellemző" kereset. Hivatalos adatok híján ezrével indulhatnak (jog)viták az APEH-hel az utólag hibásnak találtatott jövedelem-megállapítás és járulékfizetés miatt. Az evásokat érinti az, hogy a 2009-es évközi áfaemelést követve az adókulcs 30 százalékra nő. A 20 főnél több embert alkalmazó társaságokat sújtja a rehabilitációs hozzájárulás ötszörösére emelése - ott, ahol nincs legalább 5 százalék arányban megváltozott munkaképességű dolgozó.

A helyi iparűzési adónál (hipa) csak technikai változás az, hogy az APEH-nél kell bevallani és oda befizetni. Lényeges szigorítás azonban, hogy a hipa 2010-től nem vonható le a társasági adó alapjából. Ugyancsak megszűnik a reprezentáció és az üzleti ajándék költségének - igaz, már eddig is csekély mértékű - elszámolhatósága. A társaságok négy százalékos különadóját már nem kell fizetni, de a "normál" adókulcs 16-ról 19 százalékra emelkedik, és a beruházáshoz, a jogdíjhoz valamint a kutatás-fejlesztéshez kapcsolódó, és a holdingközpontok létrejöttét segítő kedvezmények kivételével az adóalap-kedvezmények megszűnnek. A gyakran adóelkerülésre használt offshore cégek esetében szigorú intézkedés lép életbe: 30 százalék forrásadó terheli a belföldi forrásból fizetett kamatot és jogdíjat, szolgáltatási díjakat, vagyis az adóalap eddig szinte parttalan csökkentése ezentúl nem lehetséges.

A mostani kormány adóátrendezési elvének sarkalatos pontja a fogyasztást és a vagyont sújtó elvonás növelése a munka terheinek csökkentése érdekében. Ennek eszközei a jövedéki adó emelése (8 százalékkal nő az üzemanyagé, 8,9 százalékkal a cigarettáé), valamint a vagyonadó egyes lakóingatlanok, a vízi és légi járművek, továbbá a nagy, 170 lóerőt meghaladó teljesítményű személygépkocsik után. Az ingatlanokat érintő vagyonadó mértéke: 30 millió forintig 0,25 század százalék, 30-50 millió között 0,35 század százalék, 50 millió forint felett 0,5 százalék. Az első ingatlan 30 millió forintig, a második 15 millióig adómentes, a harmadik illetve a többi pedig ingatlan viszont már az első forinttól adózik. Utóbbi körül alakult ki a legélesebb politikai összeütközés, és tart még a törvény alkotmánybírósági felülvizsgálata. A Fidesz az első pillanattól azt ígéri, hogy ezt a terhet azonnal eltörli, ha kormányra kerül. Ebben az esetben a költségvetésben ebből várt 50 milliárd forint bevételt máshonnan pótolni kell, különben a költségvetés hiánya a bruttó hazai termék arányában kéttized százalékponttal növekedne, amit az IMF és az Európai Bizottság - az eddigi nyilatkozatok alapján - ebben a formában semmiképpen sem fogadna el.

2010-től az elmúlt időszak pénzügyi válságának nyomán komoly szabályozási-fogyasztóvédelmi változások lépnek hatályba. A pénzügyi felügyelet jogköre január 1-jétől szélesedik, akár egyes termékeket is betilthat, ha azok túlzott mértékben veszélyeztetnék az ügyfelek biztonságát. A nyáron elfogadott banki magatartási kódex egyes előírásai törvényi formában is hatályba lépnek. Az eddiginél alaposabb tájékoztatást írnak elő a bankoknak, amelyek számára megszabják a szerződések tartalmának minimális kereteit, és korlátozzák az egyoldalú szerződésmódosítás lehetőségét. Jelentősen lefaragták a szerződések előtörlesztésének költségét, miként a hitel-, betéti kártyák kibocsátása utáni bankközi, úgynevezett interchange díjat. Súlyos korlátozást kívántak mérni a gyorshitel-szolgáltatásokra azzal, hogy 65 százaléknál nagyobb teljes hiteldíj-mutatójú (thm) hitel évente egy embernek csak egyszer nyújtható, de az is legfeljebb 250 ezer forintig. Nincs viszont megoldás és válasz arra, hogy a gyorskölcsönök sajátossága miatt a thm - a szabályozással éppen ellentétben - sokszorosa a ténylegesen fizetendő kamatnak.

Az év utolsó napjaiban napvilágot látott kormányrendelet jelentősen szigorítja a lakossági hitelek feltételeit, elsősorban a nem forint alapúakét. A márciusban hatályba lépő szabály alapján a felvehető kölcsönök fedezeti aránya forint esetében legfeljebb 75 százalék lehet, euróalapú konstrukcióban 60, más devizánál 45 százalék - lízing esetében 5-5 százalékponttal magasabb az engedélyezett hányad. A jogszabály enyhébb a Magyar Nemzeti Bank néhány hónapja közzétett javaslatában foglaltaknál, a cél azonban azonos: csökkenteni az árfolyamkockázatnak kitett devizaalapú hitelek arányát, a kölcsönöket mindinkább a forint felé terelni. A fedezeti arány felső határának előírása azonban nem könnyíti meg az autó- és ingatlanpiac talpra állását, igaz, csökkenti a kétes kinnlevőségek arányának növekedését. Sok autóvásárló fog azonban meglepődni tavasztól azon, hogy az eddigi nyolc helyett már csak hét évi futamidejű kölcsönt vehet fel.

(FH)


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.