Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. Október 28. 14:19, péntek | Életmód
Forrás: Pince Művek

Jövőre többet fizethetünk a borért?

Jövőre többet fizethetünk a borért?

Bár az idei évben az árvizek, a szárazság és a hideg világszerte megnehezítette a bortermelők életét, szakértők szerint a 2016-os évjárat összességében jónak ígérkezik.

Magyarország meglehetősen vegyes képet mutat: míg a Dunántúl egyes régióiban extrém károkat okozott az időjárás, addig az ország keleti és déli részén a bortermelők elégedettek, és sokat várnak az új boroktól.

A viszontagságos időjárás nyomán mennyiségi szempontból húsz év óta az idei a leggyengébb év a borágazatban világszerte – derült ki a nemzetközi szőlészeti és borászati szervezet, az International Organisation of Vine and Wine (OIV) legfrissebb jelentéséből. Számos országban jégverés, szárazság és árvizek sújtották az ültetvényeket, ami az OIV szerint a bor árának emelkedésében is megmutatkozik majd. A világ bortermelése 2013-ban 276,6 millió hektoliterrel rekordot döntött, azóta viszont csökkenő tendenciát mutat. Tavalyhoz képest az idén várhatóan öt százalékkal, 259 millió hektoliterre csökken az össztermelés.

Olaszország a világelső

Ami a mennyiséget illeti, 2015 után várhatóan idén is Olaszországban készül a legtöbb bor, 48,8 millió hektoliter. Az OIV adatai szerint Olaszország tavaly vált világelsővé a bortermelésben, akkor egy év alatt tízszázalékos növekedést ért el. Közvetlenül mögötte jár 41,9 millió hektoliterrel Franciaország, ahol az előrejelzések alapján idén a tavalyinál 15 százalékkal kevesebb új bor várható, és már most lehet tudni, hogy például Bordeaux-ban és Chablis-ban a kevés termés miatt biztosan emelkednek az árak. Magyarország a tizenötödik a rangsorban 2,7 millió hektoliterrel, ami a nemzetközi szervezet jelentése szerint hat százalékos csökkenést jelent a tavalyi év termeléséhez képest. A nehézségek ellenére Európa-szerte jó minőséggel számolnak a termelők, még ha sokfelé nem is várható olyan kiváló évjárat, mint 2015-ben.

Rekord jégeső a Balaton északi partján

Az elmúlt hónapok időjárása Magyarországon is többfelé okozott problémákat a borászoknak. Elsősorban az ország nyugati területeit sújtó fagy- és jégkárok, illetve a szokásosnál több csapadék okolható azért, hogy vélhetően átlag alatti lesz az idei bormennyiség. Szerencsére azonban olyan borvidékek is vannak, ahol a minőség és a mennyiség egyaránt megfelel az optimista várakozásoknak.

Csopak környékén jól alakult az év egészen július 13-áig, amikor egy ötven éve nem tapasztalt jégeső elverte a legszebb szőlőterületeket Füred és Alsóörs között egy sávban – tudtuk meg a Jásdi Pince tulajdonosától, a Balatonfüred-Csopaki borvidéken gazdálkodó Jásdi Istvántól. A jégveréstől a szőlő immunrendszere legyengült, és attól kezdve intenzív növényvédelemre volt szükség. A jégkár hatása elsősorban a mennyiségben érezhető: területtől függően 20-50 százalékkal is csökkent a termés. Jásdi István szerint a borvidéken a minőség jó átlagosnak mondható, szép savú, intenzív, nem túl vastag, de harmonikus borokat várnak az idei évtől: a chardonnay például a legszebb évek termését idézi, és a cabernet franc is különlegesen jó évjáratot adhat.

Villány: ízes bogyók, virgonc savak

Szerencsésebben alakult a helyzet Villányban, ezt a régiót ugyanis elkerülték a jégesők. Bár a borvidék déli-délnyugati részén, a siklósi körzetben a kora tavaszi fagy némi kárt okozott, ezt idővel szinte teljesen kiheverte a szőlő. „Hála Istennek, nagyon szép szüretünk volt, és annak ellenére, hogy októberben néhányszor esett az eső, gyönyörű, egészséges, érett szőlőt hoztunk be” – tájékoztatott Bock József, a Bock Pince tulajdonosa.

„Aki a növényvédelmet jól eltalálta, és preventíven védekezett, az nagy eséllyel egészséges szőlőt szüretelhet akár még október végén, november elején is.” Bock József a merlot-t és a cabernet franc-t külön is kiemelte, véleménye szerint ez a két fajta idén nagyon jól „viselkedett” a borvidéken. „Mi vörösborosok nem szoktunk a savakra hivatkozni, nálunk az a lényeg, hogy biológiailag érett legyen a szőlő, de idén emellett nagyon szép savakat és gazdag ízeket produkáltak a bogyók. A bor is viselni fogja ezeket a jegyeket: nálunk ízgazdag, szép savú borok várhatók mind a korábbi, mind a későbbi érésű fajtáknál. A portugieser is nagyon szép zamatokkal rendelkezik, így kellemes, üde, gyümölcsös újborral jöhetünk ki november 11-én” – értékelte az idei szüretet a Bock Pince tulajdonosa.

Mátra: szebb illatok, tartalmasabb borok

Ugyancsak optimista Molnár Gábor, a Mátrai borvidéken gazdálkodó abasári Molnár és Fiai Pincészet tulajdonosa. Amint elmondta, ebben az évben a lehető legjobban alakult az időjárás a borvidéken. „Nálunk nem voltak extrém kánikulai napok, viszont a tartós meleg és a viszonylag kiegyenlített csapadékeloszlás kimondottan kedvezett a szőlőnek. A szüreti időszak is szerencsésen alakult: augusztus végén esett egy kicsit, de utána optimális volt az időjárás a szőlő érése szempontjából – napközben meleg, éjszaka kellemesen hűvös volt a levegő. Nagyon jó minőségű szőlőket szüreteltünk, akár 2-3 mustfokkal is magasabb értékeket mértünk az elmúlt évek átlagához képest.

Az Abasáron zászlósbornak számító olaszrizlinget például 21-23 mustfokokkal szedtük le.”Molnár Gábor szerint 2016-ban lényegesen magasabb termésátlagokkal számolnak a Mátrában, mint az elmúlt években, és a borok minőségét illetően is szép reményeik vannak. „A saját pincészetemben már palackozás előtt állunk a friss Irsai Olivérrel és a kékfrankos rozéval, és mindkettő különösen jónak ígérkezik. Sokkal szebbek az illatok, tartalmasabb, ízben gazdagabb borokat kaptunk, mint az elmúlt években, pedig itt 2014 óta folyamatosan jó évjárataink vannak. Most úgy látom, a 2016-os szüretből több hosszabb életű, igazán tartalmas bor készülhet a Mátrában.”
Címkék: 2016, bor, borász, borászat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.