Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. November 13. 17:20, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

Újra beindul a fűtőolaj-turizmus?

Újra beindul a fűtőolaj-turizmus?

A gázolajár drasztikus emelkedése miatt kannákban hozzák Ausztriából a Győr megyei autósok a háztartási tüzelőolajat.

Annyi a vásárló, hogy az osztrák kutakon magyar feliratok figyelmeztetik a vezetőket, hogy a "piros" fűtőolaj gépkocsiba nem tankolható.

A fűtőolaj literenkénti ára néhány centtel egy euró alatt van, ami még a mostani, 310 forint körüli árfolyammal számolva is 120-130 forinttal alacsonyabb a hazai dízelárnál. A fűtőolaj-turizmus ugyanakkor törvényellenes, hisz jövedékiadó-csalásnak minősül, a járművet is elkobozhatják, és akár félmillió forintos büntetés is lehet a vége.

"Magyarországon a háztartási tüzelőolajhoz évek óta nem lehet hozzájutni, azt viszont tudom én is, hogy a környező országokban lehet kapni" - mondja a Nyugathír.hu által megkérdezett győri benzinkutas.

Hogy hol? Például a nickelsdorfi benzinkútnál. A töltőállomás vezetője azt mondja, a magyarok a csomagtartóba, és az ülések alá bepakolt kannákkal érkeznek, és egyre több piros gázolajat visznek. A múlt hónapban 40 ezer litert vásároltak.

"Az újabb dízelautók motorja, elektronikája sérülhet a fűtőolajtól, az öregebb járművek azonban jól bírják" - így a kút üzemeltetője.

A fűtőolajat hivatalosan csak fűtésre használják, az osztrák benzinkutas ezért magyar feliratú figyelmeztetést is kihelyezett, de azt mondja, a határ túloldaláról érkező autósok tisztában vannak ezzel.

Helmut Schreck töltőállomás-tulajdonos, Nickelsdorf: "Magyarországon nincs fűtőolaj, nem lehet hozzájutni, ezért aztán nagyon sok magyar vásárlónk van. Van olyan nap, amikor 3000 litert adunk el, az emberek marmonkannákkal jönnek, megtöltik őket és elszállítják haza" - tudjuk meg Helmut Schrecktől.

Az osztrák fűtőolaj ára néhány centtel egy euró alatt van, azaz nincs 310 forint, míg itthon a dízel literje 420-440 között mozog. Aki azonban piros gázolajat tankol, jövedékiadó-csalást követ el, elkobozhatják az autóját, és félmillió forintra is bírságolhatják.

Akik legálisan akarnak spórolni, gázzal tankolnak.

Papp Elemér, Győr: "Többet tudok megspórolni vele, mint benzinnel, közel a fele a megtakarítás. Az autón nem lehet észrevenni az eltérést, ugyanúgy közlekedni lehet vele."

A 40 literes tankba a 225 forintos autógázból 9 ezer forintért lehetett tankolni. Ugyanez a 395 forintos benzinből közel a duplája, 16 ezer forint lett volna. Nem csoda, hogy az autógáz egyre jobban fogy.

Bencze Béla vezető, Nádor Benzinkút, Győr: "Körülbelül 50 százalékkal megnőtt, a szóbeli érdeklődők száma pedig lényegesen. Főleg akkor, amikor látják, hogy gázos autót tankolunk. Működik már Győrben is két olyan műhely, ahol átépítik az autókat. A legtöbbeket az érdekli, hogy mennyért szerelik át, és mit lehet ezen spórolni."

A gépjárművek átszerelésének költsége típustól függően 100 és 350 ezer forint közötti összeget jelent. Az átalakítás költségei 15-30 ezer kilométer után megtérülnek.

Címkék: fűtőolaj, gázolaj

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.

2024. Április 19. 08:14, péntek | Helyi

Kevesebb ideig élünk, mint az uniós átlag

Több mint kétszer olyan fontos a szerepe az életmódunknak egészségi állapotunk meghatározásában, mint az egészségügyi ellátórendszernek.

2024. Április 19. 07:14, péntek | Helyi

Bokatörő csomagautomata a Jereváni úton

Március 8-án nyitott meg a Jereváni úton a megújult élelmiszerbolt, a bejárat mellett a nyitással közel egy időben a GLS csomagpontot helyezett el. A képeket nézve azonban valami nagyon nem oké.

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense