Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Szeptember 24. 11:54, hétfő | Helyi
Forrás: Reflex Környezetvédő Egyesület

Újra él a Marcal

Újra él a Marcal

Az egész világ látta, hogy 2010. októberében a lúgos vörösiszap-szennyezés hogyan radírozta ki a Torna-patak és a Marcal élővilágát, ölt meg embereket. A Reflex Egyesület akkor a segélyezésre koncentrált.

Sok szponzorral és önerővel segítette a károsultakat, de már látható volt, hogy azanyagi segítségnyújtásnál az élővilág helyreállítása nagyobb feladat lesz. A VidékfejlesztésiMinisztérium Zöld Forrás támogatása erre lehetőséget adott. Pesszimisták voltunk- írja a Reflex Környezetvédő Egyesület közleményében.

Atermészet regenerálódása viszont nem minket igazolt. ló leírni, hogy a minimális elvárásoknáljobb már a növény- és állatvilág állapota. Igaz, hogy minden kicsi, kevés, de van! Ahogyaszakma mondja, meg van a természeti sokszínűség.A Reflex a Marcalhoz kötött vállalásait 4 fő- és 14 részfeladatra tervezte be. Ezeknek aszerteágazó munkáknak a finisében vagyunk. Örömmel írhatjuk, hogy:- "Újra él a Marcal".
Az összehasonlítás végett szerenesés és könnyű helyzetben volt a Reflex. Hiszen az EurópaiUnió Víz Keretirányelvében közreműködött, sőt a Magyarország Vízgyűjtő-gazdálkodásiTervében is hét alegységet vitt. (a szakmai közreműködéssel, javaslatokkal és a társadalmirészvétel biztosításával, fórumok, tanácsadások, véleménylekérések formájában.) Így a hétközül. Az 1.4. alegység, a Marcal terül etén is. Persze akkor, még senki sem gondolt erre anyavalyás vörös-iszapra. Alapadatok viszont, több száz oldalon meg voltak. Most ezekösszehasonlító adatok.
Hihetetlen társadalmi összefogás és szakmai munka követte a szennyezést. Elismerés jár atérségi katasztrófavédelmi és vízügyi dolgozóknak. Méréseink alapján a folyó jelenlegiállapota már szinte túl jó. Oldott oxigén, pH, sőt a hőfok is tökéletes. Adott a vízi élővilágnak,ami újra kezd bizsegni. ló példa, hogy a bakonyi kisvízfolyások által biztosított halállományragyogóan leívott, szaporodott. Feloldották (helyesen) a parti sávokon való legeltetés,kaszálás tilalmát, illetve a horgászati és halászati tilalmat, valamint mesterséges haltelepítéstvégeztek (utóbbiaknál fenntartásaink voltak). De sebaj.
Nagyon jelentős munkánkban a szakmai együttműködés, információ átadás, tapasztalatszerzés,melyben kiemelkedően kell megemlítenünk a Magyar Tudományos Akadémia BalatoniLimnológiai Kutató Intézetét, a győri vízügy Rábai Szakaszmérnökségét és a MagyarOrszágos Horgász Szövetséget. Sok segítséget kaptunk a folyó által érintett településekpolgármestereitől, civil szervezeteitől, elsősorban horgász, vadász, faluvédő szervezeteitől.Itt kell megemlíteni, hogy, ahogy a költő mondta: - "óvodától egyetemig" -
A kisgyerekeknektartott előadásokat, a Marcal-völgyi általános iskolák természetvédelmi vetélkedőjét, aközépiskolásokkal való területfelmérést, vagy az egyetemistákkal való műhelymunkát.A program most a közvélemény-kutatásnál Carészadatok itt is kecsegtetőek), a szakmaijavaslatok tételénél és pár hátralévő monitoring feladatnál jár, de már örömmel leírható, hogya természet örök.
Fotó:ujsag.allatvilag.net

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.

2024. Április 24. 09:20, szerda | Helyi

Ez a verseny nemzetközi találkozóhelye a makett köré szövődött barátságoknak – ilyen volt a 26. Mosonshow

Rengeteg ember, és még annál is több részletgazdag makett: ilyen volt az a makettverseny Mosonmagyaróváron, ahová még ázsiai országokból is érkeztek versenyzők.

2024. Április 24. 08:13, szerda | Helyi

Választás 2024: Dr. Dézsi Csaba András

A programról, az elmúlt 4.5 évről és az ellenfelek egy-egy kritikájára is reagált Dr- Dézsi Csaba András, a Fidesz-KDNP polgármersterjelöltje

2024. Április 24. 07:16, szerda | Helyi

Mutatjuk a Speedmarathon eredményét!

Hazánkban április 23-án 0 óra és 24 óra közötti időszakban a rendőrök 26 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek.