Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Szeptember 19. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Újra hódít a Balaton

Újra hódít a Balaton

Egyre népszerűbb a magyar tenger, az idei nyáron közel 10 százalékkal emelkedett a balatoni vendégéjszakák száma. Minek köszönhető a növekvő népszerűség? Fellendülőben van a balatoni turizmus? A szállodák hogyan töltik fel szobáikat a főszezonon kívül? – a Rádió Orient műsorában Hoffmann Henrik, a Balatoni Regionális TDM Szövetség elnöke és Sternóczky Balázs marketing és értékesítési igazgató beszélt a magyar szállodaipar jelenéről.

A Balaton presztízse egyre jobban növekedik. Az idei nyáron közel 5-10 százalékkal többen pihentek a magyar tengernél. Az emelkedést Hoffmann Henrik, a Balatoni Regionális TDM Szövetség elnöke a helyi komplex szolgáltatásokkal magyarázta. A Rádió Orient vendége elmondta, a magyarok mellett többnyire a volt keleti blokkból érkeznek turisták. „Négy balatoni vendégéjszakából hármat a belföldiek vesznek igénybe” – hangsúlyozta.

A turizmusnak jelenleg nincsen igazi felelőse az országban. Az idegenforgalmi kompetenciákkal nem szakemberek, hanem önkormányzati hivatalnokok foglalkoznak. Az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójában Hoffmann elmondta, a TDM egyesületek civil turisztikai önkormányzatokként, szakszerűen koordinálnák az ágazatot. „A szakmai együttműködésben, az önkormányzatok támogatásával, civil alapon tudunk megegyezni. Ehhez azonban először a turizmus törvény megszületésére és az önkormányzatokkal kialakult forráselosztási feszültségek megoldására van szükség” – mondta a Siófoki Fürdőegylet és Turisztikai Egyesület elnöke.

Sternóczky Balázs a szállodák együttműködésének fontosságát emelte ki. A Hotel Azúr értékesítési és marketing igazgatója elmondta, a helyi szállodák ugyan külön pozícionálják magukat a turisztikai piacon, a kongresszusi turizmusban mégis kooperációra törekednek.

A nyári főszezon mellett az őszi időszakban a rendezvényszervezés is fontos vendégéjszaka-generáló elem. Az események figyelmet hoznak a város nevének és turisztikai kínálatának. Sternóczky kiemelte, a kongresszusok bevétele vetekedik a nyári főszezon jövedelmével. Hoffmann Siófok esetében a Budapesthez való közelséget, a szolgáltatások magas színvonalát és a kisvárosi hangulatot emelte ki. Hozzátette, a konferenciaturizmus szezonon kívül is munkahelyek százait tartja fenn.

„A turisztikai régiókban minden szereplő érdeke az idegenforgalom fejlesztése, a vonzóerőt adó rendezvények támogatása” – hangsúlyozta az elnök. A szállodák, az önkormányzatok, a magánszállásadók és az éttermek összefogásával nagyobb események is szervezhetőek. Emellett a kisebb rendezvényekkel a helyi közösséget teszik alkalmasabb vendéglátóvá.

Sternóczky Balázs a wellness turizmus jelentőségére is felhívta a figyelmet. Az elnök elmondta, az őszi és téli időszakban megszűnik a tó vonzereje, így a szállodák kénytelenek a többi hasonló vállalkozással konkurálni. „A hazai szállodaipar nincs jó helyzetben: a piacon óriási árharc alakult ki, az idegenforgalom a válság miatt nagyot lépett vissza. Szerencsére Siófok jól pozícionálta magát, a piacvezetők között helyezkedik el” – beszélt a városi szállodák helyzetéről Hoffmann.

A fogyasztói igények maximális kielégítéséhez folyamatos fejlesztések szükségesek. Az infrastruktúra mellett a személyi követelményeket is állandóan javítani kell – indokolta a Hotel Azúr kapacitásbővítését az igazgató. Hoffmann Henrik, Hotel Residence szállodatulajdonos szintén a megújuló igények és termékek követésének fontosságát hangsúlyozta.

Az elmúlt időszakban sorra dőltek be és kerültek külföldi bankok kezébe 4-5 csillagos wellnesszállodák. A működésképtelenség mögött átgondolatlan beruházások, irracionális gazdálkodási tervek és csökkenő jövedelmezőség állt –mondta Sternóczky. Hoffmann a kedvezőtlen adókörnyezetre hívta fel a figyelmet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során