Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Október 11. 07:45, szerda | Külföld

Kalifornia lángokban

Kalifornia lángokban

Donald Trump amerikai elnök természeti katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította helyi idő szerint kedden Kaliforniát, ahol óriási tűzvész pusztít.

A Fehér Ház közleménye szerint az elnök egyúttal elrendelte a tűzvésszel küzdő helyi hatóságoknak nyújtandó szövetségi segítséget is. A mostani tűzvészt Kalifornia történetében az ötödik legpusztítóbbként tartják számon.

A lángok október 8-án lobbantak fel a San Francisco környékén fekvő borvidéken, s a helyzet az óta folyamatosan romlik; a tűz már 15 halálos áldozatot követelt, s a The Washington Post című napilap helyszíni tudósítása szerint az Egyesült Államok leghíresebb borvidéke, a Napa völgy csaknem teljesen a lángok martaléka lett. Egyedül Sonoma megyéből több mint 25 ezer embernek kellett elmenekülnie.

Jerry Brown, Kalifornia kormányzója bejelentette: több mint 46 ezer hektárnyi szőlővidék porig égett, elpusztult több világhírű borospince, és több mint 2000 ház égett le. Az elmúlt 36 órában egyidejűleg 17 helyen pusztítottak bozóttüzek. Sonoma, Napa és Mendocino megyében a legnagyobb a pusztítás.

A San Francisco Chronicle című lap arról tudósított, hogy a lakóházak mellett szállodák és üzletek egész sora is leégett, a San Francisco belvárosában lakók és dolgozók közül sokan maszkot viselnek a füst miatt. Az egészségügyi hatóságok arról számoltak be, hogy az elmúlt két napban 7,5 százalékkal megnőtt a komoly légzési nehézségek miatti sürgős orvosi esetek száma. Egyes iskolákban, éppen az erősen maró füst miatt, korlátozták a szabadtéri foglalkozásokat. San Franciscóban és környékén mintegy 200 ezer ember maradt áram nélkül.

A tűz vészes gyorsasággal terjed Kalifornia déli vidékei felé, várhatóan már szerdára virradóra eléri a Los Angelestől nem messze fekvő Anaheimet is. A hatóságok arra számítanak, hogy a halálos áldozatok száma is emelkedni fog.

Forrás: MTI/ kisallfold.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak