Városlista
2024. július 14, vasárnap - Őrs

Hírek

2011. Szeptember 25. 14:21, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

Kalocsa nem bírta a szárazságot

Kalocsa nem bírta a szárazságot

Az átlagosnál kevesebb fűszerpaprikára számítanak Kalocsa környékén a nyár végi szárazság miatt.

A nehézségek ellenére a szakemberek ugyanakkor jó minőségű termésre számítanak. Magyarország évek óta behozatalra szorul őrölt paprikából, a hiányzó mennyiséget a távol-keleti országokból kell importálni.

Kalocsa környékén a fűszerpaprika ültetvényeken csak a nagyobb területen gazdálkodók tudtak öntözni. Ezeken a földeken nincs gond a terméssel, de a kisebb termelőknél a csapadék hiánya jelentős termelés kiesést okozott. A meleg miatt viszont az érés az átlaghoz képest két héttel előrébb tart.

Nemcsak a csapadék hiánya, de különböző betegségek is gondot okoztak Kalocsán, ami érzékenyebb fajták esetében akár 50-60 százalékos hozamcsökkenést is okozhatott. Szaknyelvi kifejezéssel élve elaprósodott a termés, a paprikák kicsik maradtak.

A minőségre idén nem lehet panasz, az első mérések szerint mind a festék, mind a szárazanyag tartalom megfelelő A Magyarországon termelt fűszerpaprika mintegy 40 százalékát őrlik meg, a többit egyéb formában dolgozzák fel, elsősorban különböző ételízesítőket készítenek belőle. Őrölt paprikából évek óta behozatalra szorulunk, a hiányzó mennyiséget távol-keleti országokból szerezzük be. (lm)

hírTV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 13. 08:38, szombat | Belföld

Folytatódik a Közlekedési Múzeum gyűjteményfejlesztése

Járművek restaurálásával és további beszerzésekkel folytatódik a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MMKM) gyűjteményének fejlesztése.

2024. Július 13. 08:37, szombat | Belföld

Karácsony Gergely: megnyertük egyszer, másodszor és pénteken megnyertük harmadszor is

Három a magyar igazság: megnyertük egyszer, megnyertük másodszor és pénteken megnyertük harmadszor is

2024. Július 13. 08:35, szombat | Belföld

Nagyon erős UV-B sugárzás várható szombaton az ország nagy részén

Nagyon erős, a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzás várható szombaton több régióban - közölte a HungaroMet Nonprofit Zrt. pénteken az MTI-vel.

2024. Július 12. 07:58, péntek | Belföld

Sok napsütés mellett néhol 40 Celsius fok fölé is melegedhet a levegő a hétvégén

Sok napsütés mellett elszórtan záporokra és zivatarokra kell számítani a hétvégén, néhol 40 Celsius fok fölé is melegedhet a levegő - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttatott el az MTI-hez.